Puratos: ‘Mijn ploeg én mijn bedrijf vind ik echt top’

Stijn De Grom is productie-operator bij Belcolade, de Erembodegemse chocoladefabriek van de Puratosgroep. Daar staat hij mee in voor de fascinerende reis van ruwe grondstoffen als suiker, cacaoboter en cacaomassa tot chocolade. Toen hij startte had Stijn nooit gedacht dat deze werkomgeving hem zo zou bevallen.

26 oktober 2018

Delen

Belcolade

“Hoe mijn job eruitziet? Ik overzie het productieproces. De grondstoffen voor onze chocolade worden toevoegd aan de grote kneder die er een homogene massa van maakt. Die komt terecht in een trechter of een bak, waarna de massa de band opgaat. Daarop laten we dan de walsen los. Zo’n wals bestaat uit vijf rollen. Op de onderkant van de band komt een fijn poeder tevoorschijn dat tot een bepaalde dikte wordt gewalst. Die substantie gaat naar een conchmachine. Concheren is een proces dat afvalstoffen uitfiltert. De chocolade wordt dan geplet en gaat door naar de menger.”

Stijn staat in voor één lijn, maar als er veel werk is, springt hij in voor zijn collega’s op de andere lijnen. “We hebben vijf types lijnen. Bovendien zijn er oude en nieuwe machines. Ik heb ervaring met allemaal en werk nu zelf op een nieuwe E-lijn. Op de hightechlijnen is het gemakkelijker werken, maar je hebt er wel een opleiding voor nodig. Een onervaren operator zal daar niet meteen mee aan de slag kunnen.”

Je werk wordt gerespecteerd

Stijn werkt al 2,5 jaar voor Belcolade. “Ploeg en bedrijf vind ik echt top. Ik ben gestart via een uitzendcontract, zonder goed te weten wat de job juist inhield. De chocolade-industrie was een uitdaging, maar uiteindelijk ook een nieuwe wereld die voor me openging. Ik slaagde voor de testen, volgde een opleiding en nu ken ik de productie door en door.”

“Belcolade is een leuk bedrijf omdat je werk wordt gerespecteerd. Op drukke dagen kan je rekenen op je collega’s. Elders is het vaak van ‘trek je plan’, hier niet. Hiervoor was ik bij Tupperware, in een magazijn en in een schoenenwinkel aan de slag. Dat is helemaal niet te vergelijken met deze job. Of ik wil doorgroeien? Op termijn misschien wel. De mogelijkheden zijn er in ieder geval. Maar de job die ik nu doe, is wat mij betreft prima voor de komende jaren. En bij Belcolade blijven, is echt wel de bedoeling.”

(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.