Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 275

Volgende
Volgend artikel:

Met deze vragen kan jij je jobinterview verknallen

5 zaken om zelf aan te kaarten tijdens je sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is geen spervuur aan vragen in jouw richting. Het is een dialoog, en deze vragen van jouw kant zijn hierbij meer dan nuttig.
#

Samen met Annelies Quaegebeur, loopbaancoach bij A-Lissome, overlopen we vijf vragen die jij aan de hiring manager of recruiter kunt stellen tijdens je volgende jobinterview.

1. Hoe ziet de lunchpauze van de teamleden eruit?

“Het antwoord op deze vraag kan je inzicht geven over hoe close of ontspannen het team en de leden zijn”, weet Annelies Quaegebeur. “Afhankelijk van het antwoord zul je kunnen afleiden of de teamleden overwerkt zijn. Of dat ze onder hoge druk staan als ze altijd voortwerken tijdens de lunch, of zelfs helemaal niet lunchen. Stel dat men amper luncht, wordt dit dan ook van jou verwacht? En wil je dat wel? Teams waar niemand (lunch)pauze neemt, zijn dikwijls zeer moe en niet al te gelukkig.”

2. Is dit een vrijgekomen functie of een nieuwe?

Je sollicitatiegesprek voorbereiden is je ook afvragen of het een vrijgekomen of nieuwe functie is. “Als het een vrijgekomen functie is, hoe komt het dat ze vrijgekomen is? Hoe lang is je voorganger in die functie geweest? Wat is de reden van zijn of haar vertrek? En van de persoon daarvoor?”, somt Quaegebeur op. “Als in die functie regelmatig mensen weggaan, is er ergens iets niet pluis.”

Mogelijk geeft de interviewer niet de volledige waarheid, weet de loopbaancoach. “Zeker niet als het geen mooi plaatje is. Dus let op de lichaamstaal van de interviewer bij zijn of haar antwoord”, stelt ze. Als het een nieuwe functie is, kun je volgens Quaegebeur vragen hoe de nood is ontstaan. “Welke mogelijkheden heb je om mee de functie vorm te geven?”

3. Hoe lang blijven de meeste mensen binnen dit team, hun functie of dit bedrijf?

Bij een bedrijf waar het niet goed vertoeven is, gaan de mensen meestal vrij snel weg. “Dit kan wijzen op een slecht management, te veel stress, geen waardering, amper loonsopslag en ga zo maar door”, stelt ze. “Deze vragen zijn heel normaal, zolang je ze stelt op een manier die niet bedreigend of oordelend overkomt.”

4. Wat is de financiële situatie van de firma?

Misschien denk je dat het niet oké is om hier vragen over te stellen. “Het is echter belangrijke informatie, zeker als je verder in het selectieproces zit”, vindt ze. “Het is nog belangrijker om ernaar te vragen als je nergens iets van financiële gegevens terugvindt over het bedrijf waar je wilt gaan werken.”

5. Welke kansen heb ik om deze functie te krijgen?

“Dit is een zeer beangstigende vraag omdat de meesten onder ons vrezen dat het antwoord hen niet zal aanstaan of dat ze te horen krijgen dat ze misschien niet (helemaal) voldoen”, beseft Quaegebeur. “Nochtans is het belangrijk. Want als er nog enige twijfel is bij de interviewer, kun je altijd nog vragen wat de twijfel juist inhoudt. Een betere kans om nog antwoord te geven op eventuele twijfels of nog openstaande vragen (face to face) te beantwoorden, krijg je niet.”


(wv) - Bron: MARK Magazine 

Met dank aan loopbaancoach Annelies Quaegebeur voor de tips.
Annelies Quaegebeur is oprichtster en bezielster van A-Lissome, een organisatie die gemotiveerde professionals begeleidt die op een of andere manier worstelen met hun (loop)baan. Heb jij ook loopbaan gerelateerde vragen? Meer informatie kan je vinden op haar website en volgen kan via Facebook.
Wil je graag zelf aan de slag? Download dan het gratis e-book ‘Geef Vleugels Aan Je (Loop)Baan - (Terug) Werken met Goesting en Energie’ (vol met handige oefeningen en inzichten).
 

5 februari 2018
Anderen bekeken ook