Vergaderen
Vorige

1 van 145

Volgende
Volgend artikel:

Hoe maakt je Zoom-achtergrond een goede eerste indruk?

Hou je mond tijdens een vergadering! 5 tips

Tijdens meetings zijn er altijd werknemers die het woord nemen en werknemers die dat helemaal niet doen. Behoor je tot die eerste categorie die nogal graag praat, overloop dan best eens de volgende vijf tips die kunnen helpen om te zwijgen tijdens belangrijke vergaderingen.
#

Af en toe eens niet je gedacht zeggen, kan wonderen doen. In plaats van zelf te praten, is het immers belangrijk om ook veel te luisteren. Zo kom je sympathieker over bij je collega’s en krijg je van hen automatisch meer respect. Bovendien, hoe minder je zegt, hoe meer mensen jou au serieux nemen wanneer je wél het woord neemt. Enkele praktische tips!

1. Hou je hand voor je mond

Als je de neiging hebt om nogal vaak mensen te onderbreken en zélf het woord te nemen, dan is het verstandig om je hand deels over je kin en mond te houden. Voor anderen geeft deze houding immers de indruk dat je goed aan het nadenken of aan het observeren bent. Een simpel trucje om jezelf eraan te herinneren om niet meteen op alles te reageren en even na te denken voor je spreekt.

2. Stel een paar doordachte vragen

Mensen vinden anderen intelligent en overtuigend wanneer zij hen laten uitspreken. De meest succesvolle sales meetings zijn bijvoorbeeld diegene waar de klant het meest heeft gepraat en niet omgekeerd. Een goede manier om mensen aan het praten te krijgen én het gevoel krijgen dat je ook een bijdrage levert, is af en toe een paar doordachte vragen stellen.

3. Noteer iedere keer je praat

Hou nauwkeurig bij hoe vaak je praat. Zet een streepje iedere keer je het woord neemt en ga op het einde van de vergadering na hoeveel streepjes je hebt en of het echt noodzakelijk was om zoveel te praten om je doel te bereiken.

4. Vraag jezelf af hoe je je voelt als je stil blijft

Als mensen zaken vertellen waar je niet mee akkoord gaat, dan kan het al snel beginnen jeuken om in de tegenaanval te gaan. Blijf kalm en wacht desnoods een tijdje voor je ingaat op gevoelige zaken, zodat je eerste (negatieve) gevoelens al een beetje zijn weggeëbd.

5. Stel jezelf één simpele vraag

Voor je begint te praten, moet je jezelf steeds het volgende afvragen: ‘Neem ik het woord omdat ik voor mezelf vind dat ik hierop moet reageren, of ga ik iets zeggen dat daadwerkelijk een bijdrage is voor mijn collega’s?’ Dat laatste is immers niet altijd het geval …

(nm) – Bron: Positivesharing.com 

7 september 2012
Anderen bekeken ook