Hoe ontdek je talent? En wat doe je ermee?

"Talent management gaat ook om retentie: de grootste talenten vinden en behouden" (Stefaan Arryn, talent manager Securex)
Economische dip of niet, daarbuiten woedt nog altijd een strijd om de grootste talenten op de arbeidsmarkt. “Een bedrijf dat competitief wil blijven, kan zich daar niet aan onttrekken”, meent Stefaan Arryn, talent manager bij Securex. Maar hoe ontdek je talent? En wat doe je ermee?
talent gevonden
"Talent management gaat ook om retentie: de grootste talenten vinden en behouden" (Stefaan Arryn, talent manager Securex)

Talent? “Dat is een eigenschap van iemand die in de juiste context snel vooruitgang maakt. Dat gaat als het ware vanzelf. Bovendien doet die persoon zijn job graag en haalt hij daar voldoening uit”. Zo ziet Stefaan Arryn, talent manager bij Securex, de definitie van talent.

Ingesteldheid en motivatie

Of iemand bepaalde talenten heeft, kan gescreend worden tijdens de aanwervingsprocedure. “Door onder meer te kijken naar de cognitieve mogelijkheden, persoonlijke eigenschappen en ontwikkelingsmogelijkheden. Ontwikkeling kan je bijvoorbeeld screenen door te vragen naar situaties uit het verleden waarin mensen al dan niet blijk hebben gegeven van aanpassings- of leervermogen”, legt Stefaan Arryn uit.

Het is echter niet zo dat talent automatisch tot resultaten leidt. Ook andere criteria zijn belangrijk om te bepalen of je het al dan niet zal ‘maken’ in een organisatie. “Een talentvolle voetballer maakt geen carrière enkel en alleen door zijn talent”, geeft Stefaan Arryn als voorbeeld. “De ingesteldheid en motivatie moeten goed zijn. Typisch aan talentvolle medewerkers is ook dat ze zelf met ideeën komen aandraven, dat ze initiatief nemen en mogelijkheden zijn.”

Openstaan

Het ontwikkelen van talent stopt echter niet bij het kennen en kunnen. “Organisaties moeten ook omstandigheden creëren waarin talent zich kan ontwikkelen. Talentvolle medewerkers moeten voelen dat hun werkgever openstaat voor hun ideeën, ondernemerschap en inbreng”, legt Stefaan Arryn uit. “Als elk creatief initiatief wordt afgeblokt, kunnen medewerkers hun talenten uiteraard niet ten volle benutten.”

Zeggen dat dit niet de enige manier is om als organisatie competitief te blijven, is een open deur intrappen. Maar het is wel degelijk belangrijk voor de motivatie en retentie van alle medewerkers. “Het talent van elke medewerker proberen te ontdekken is de moeite waard. Vanaf het moment dat je iemands talent kent, kan je daar rekening mee houden en mensen werk geven dat ze echt graag doen”, aldus Stefaan Arryn.

Talent ontdekken

Klinkt logisch, maar hoe ontdek je een talent? De talenten van nieuwe werknemers kan je ontdekken via beproefde assessments. Je moet enkel zien dat je de juiste eigenschappen in kaart brengt: leervermogen, ondernemerschap, strategisch inzicht …

Die techniek kan je volgens Stefaan Arryn ook toepassen als je intern rekruteert. “Je beschikt dan zelfs nog over een extra dimensie: situaties op de werkvloer waarin iemand zijn talent al dan niet in de praktijk heeft getoond?”

Potentieel

Om talent te vinden en te ontwikkelen, beschikken heel wat organisaties over management trainee programma’s: ontwikkelingstrajecten voor ambitieuze mensen met een groot groeipotentieel, aldus Stefaan Arryn.

Wie een plaats verovert in een management trainee programma krijgt niet alleen een opleidingstraject, maar doorgaans ook een aantrekkelijk salarispakket aangeboden en een carrièreperspectief op korte en lange termijn. Ook hier gaat het immers om retentie: de grootste talenten aantrekken en behouden.

Ook Securex heeft een management trainee programma. “We waken er echter over dat dit geen eliteclubje wordt. Die medewerkers zijn door iedereen gekend, maar we houden hen met beide voeten op de grond. We geloven natuurlijk sterk in hun potentieel, reiken een aantal mogelijkheden aan, maar kunnen geen garantie geven. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor hun resultaten en loopbaan. Het is ook zeker niet gezegd dat onze andere medewerkers geen doorgroeimogelijkheden krijgen. Integendeel, het aantrekken van talentvolle medewerkers gaat hand in hand met ons reeds bestaande programma inzake interne mobiliteit.”

Evolutie

Vorig jaar telde Securex zes trainees, dit jaar werft de hr-dienstenleverancier er nog tien bij. Die worden van heel nabij gevolgd en ingezet bij belangrijke projecten. Omdat leervermogen essentieel is, wordt elke maand hun vooruitgang besproken. “Evolueren ze in de goede richting, dan krijgen ze snel mooie carrièrekansen aangeboden”, aldus Stefaan Arryn.

Een management trainee bij Securex moet na vijf jaar in aanmerking kunnen komen om een strategische functie op te nemen binnen de organisatie. “Dat zijn zware investeringen, maar er zijn goede redenen om dit te doen, zoals de beste mensen vinden en die op relatief korte termijn – wat vijf jaar nog altijd is – kunnen inzetten op belangrijke functies”, zegt Stefaan Arryn.

En wat als een trainee na vijf jaar opstapt? “Dat kan altijd,” meent Stefaan Arryn, “maar door te werken op iemands talenten en met die persoon in dialoog te gaan, geloven we echt dat we een sterke band met de organisatie kunnen smeden. We moeten ons als organisatie daarom meer afvragen wat wij voor medewerkers kunnen betekenen en niet andersom.”

(wv) 

22 maart 2013
Anderen bekeken ook