5 tips om een succesvol restaurant uit te baten
Gezien het grote succes van 'Mijn Restaurant' op vtm vroegen we John Haenebalcke, leraar aan de Hotelschool in Gent en eigenaar van z'n eigen zaak, hoe je een succesvol restaurant kan uitbaten.
Ik ben eigenaar van het restaurant De Blauwe Maan in Leuven. Dat betekent dat ik kook, de coördinatie in de zaak verzorg, tot zelfs schilderijen ophang. We hebben drie mensen in dienst, waarvan één voltijds.
Ik doe mijn werk doodgraag. Maar na zoveel jaar wordt het af en toe wel eens zwaar. Mijn mensen in de zaal kloppen al 45 à 50 uur per week. Ik ben er elke dag 3 uur vroeger dan hen en blijf dikwijls later. Ik tel mijn uren niet, want dan zou ik me afvragen waar ik mee bezig ben. Met de crisis merk je ook dat mensen minder snel op restaurant gaan. Ik gebruik nu minder dure grondstoffen en probeer zo de schotels goedkoper aan te bieden.
Mijn vrouw Kristie heeft de helft van de aandelen in de zaak, maar ontvangt momenteel geen loon. De 2.500 euro dient dus om ons hele gezin te onderhouden. Vijf jaar geleden hebben we het pand van ons restaurant gekocht. Sinds dan hebben we ook inkomsten uit de verhuur van de studentenkamers boven het restaurant.
Het afbetalen van het huis waarin we wonen, de gas en de elektriciteit.
De laatste drie jaar steken we spaarcenten in onze zaak. Om het lage pensioen van een zelfstandige te compenseren doe ik ook aan pensioensparen.
Een restaurant hebben is een heel sociaal beroep, maar heel asociaal voor je eigen leven. Ik maak er tegenwoordig een punt van om ook ons aan onszelf te denken: zo zijn we naar Madonna en Prince geweest. We genieten er ook van om zelf eens bediend te worden op restaurant. We willen onze kinderen Liv en Finn echt het genot van tafelen bijbrengen. We gaan ook veel naar Planckendael, ik wil onze kinderen een zo leuk mogelijke tijd bezorgen.
We zouden graag aan het restaurant een winkeltje maken met klaargemaakte schotels, goede wijnen, lekkere olijfolie enzo. Mensen kunnen dan thuis gastronomisch eten en de wijn kopen aan de helft van de prijs van op de kaart.
(mr)
16 juli 2012Gezien het grote succes van 'Mijn Restaurant' op vtm vroegen we John Haenebalcke, leraar aan de Hotelschool in Gent en eigenaar van z'n eigen zaak, hoe je een succesvol restaurant kan uitbaten.
Tim Meuleneire (26), eigenaar en chef van sterrenrestaurant De Koopvaardij in Stabroek, is uitgeroepen tot ‘Eerste Kok van België 2010’. Maar culinaire erkenning is geen garantie voor financieel succes. “Een bord kopen, kost al 30 euro.”
Fran en Ruben zijn IT’ers bij Puratos, beide waren aangetrokken door het internationale karakter en het projectmatig werken bij het bedrijf.
Tijdens de ziekteperiode wordt de uitvoering van de arbeidsovereenkomst enkel geschorst. De zieke werknemer heeft recht op gewaarborgd loon.
Systematisch overwerken kan stress, moeheid en tegenzin opleveren. Met deze tips vermijd je de negatieve effecten van overmatig overwerk.
Collegialiteit troef bij het Wit-Gele Kruis. Zo ervaren ook medewerker klantenbeheer Yara Haerinck (22) en thuisverpleegkundige Katrien Mostrey (59).
Twijfel je over je professionele imago? Hier zijn enkele basispunten en -waarden om op te letten:
Eén op drie werknemers heeft spijt over hoe hun carrière tot dusver is verlopen. De jongere generatie vertoont hierbij meer spijt dan de oudere.
Rijden met een supersnelle sportwagen én er nog voor betaald worden ook: de job van F1-piloot is voor velen dé droomjob. Maar hoeveel verdient zo’n racepiloot?