'Een laborant kan meer dan met muizen werken'

Marco Pachen en Nele Geusens van Thema Group.
Marco Pachen en Nele Geusens van Thema Group.
Wie kiest voor een opleiding in de farmacie, biotechnologie of medische wetenschappen droomt ervan om kanker uit de wereld te helpen of op een andere manier bij te dragen aan een betere gezondheid voor de mensheid. Dat geldt ook voor laboranten. Maar eens actief in het beroep, blijken zij niet altijd opgewassen tegen de biotoop van hun testomgeving. Daarom gebruiken ze als alternatief hun expertise in bijvoorbeeld commerciële functies in de sector.

“Je merkt dat er een gemotiveerde doelgroep bestaat voor zowel de blijvers als de vertrekkers in het laborantenberoep”, zeggen Marco Pachen en Nele Geusens van Thema Group, een werving- en selectiebureau met specialisatie in life sciences.

“Bij de start van ons bedrijf, nu 27 jaar geleden, gingen we al op zoek naar de beste kandidaten voor ondernemingen in sectoren als labotechnologie, farma, biotechnologie en healthcare”, zegt Marco Pachen, Senior Consultant en Partner bij Thema Group uit Diepenbeek (BioVille). “De life sciences, zeg maar”. “ Doorheen de jaren zijn we gaan focussen op profielen die wel deze diploma’s en inhoudelijke kennis hebben, maar niet in een laboratoriumomgeving de rest van hun dagen willen werken. Het is namelijk zo dat een aantal wetenschappelijke onderzoekers en laboranten andere uitdagingen zoeken. De vier muren van het laboratorium zijn hen te nauw. Ze hebben naast hun wetenschappelijke drive de interesse om ook hun communicatieve en commerciële skills uit te bouwen.

Gelukkig zijn er in de sector heel wat andere jobs waar deze kwaliteiten en interesses beter tot uiting komen. Zo zoeken onze klanten regelmatig naar marketeers of accountmanagers met een achtergrond in life sciences. Zij kunnen op wetenschappelijk niveau meedenken met de klant. Om voor die commerciële functies de beste mensen te rekruteren, hebben wij een groot netwerk opgebouwd. Ook bij studenten, die bijvoorbeeld hier op de campus in Diepenbeek hun diploma behalen, maar vaak niet weten dat er voor hen veel grotere variatie van vacatures voorhanden is dan het pure onderzoekswerk.”

Technologie

Nochtans merken de consultants bij Thema Group dat er ook heel wat laboranten zijn die juist wel gedijen in de biotoop van wetenschappelijk onderzoek en testing. “Deze doelgroep is gepassioneerd door wetenschap”, zegt Nele Geusens, Recruitment Specialist.

“Het zijn mensen die ’s avonds op de sofa met plezier wetenschappelijke publicaties doorbladeren. Ze zijn heel secuur, punctueel, leergierig en resultaatgericht. Ze moeten veerkrachtig zijn, want heel vaak geven de proeven een ander resultaat dan verwacht. Ook voor hen wordt talenkennis als een extra troef beschouwd en is affiniteit met IT belangrijk. De technologie en de gespecialiseerde software doen immers ook in de labo’s hun intrede.”

Droomjob

Thema Group merkt dat de traditionele laboratoriumjobs erg gegeerd blijven. “Dat komt omdat de uren regelmatiger zijn, er vaak een mogelijkheid is om deeltijds te werken en de afstanden voor woon-werkverkeer kleiner zijn geworden”, legt Nele Geusens uit.

“Door de opstart van clusters zoals BioVille, de bloeiende start-up cultuur in Limburg en de inspanningen van organisaties als LRM om biotechbedrijven naar hier te halen, is het aanbod van jobs in de life sciences veel groter geworden. Wetenschappers moet daarom niet meer uitwijken om hun droomjob te vinden. Een evolutie die we toejuichen en graag ondersteunen met de jarenlange expertise die ons bedrijf in dit vakgebied heeft opgebouwd.”

(kme)

25 september 2018

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook