Collega's
Vorige

1 van 482

Volgende

Zo moet je omgaan met negatieve mensen

19 mei 2014
Tijdens de gemiddelde werkdag kom je regelmatig in aanraking met negatievelingen die liever zagen en klagen dan de zaken optimistisch bekijken. Positief blijven wanneer je omringd wordt door negatieve mensen, is echter heel moeilijk. Wat werkt?
negatieveling

Hoe kan je vermijden dat die eeuwige pessimisten je meenemen in hun negatieve spiraal?

1. Vermijd ze (indien mogelijk)

Dit ligt ongetwijfeld ontzettend voor de hand, maar de beste manier om te kunnen omgaan met negatieve mensen is ze gewoon bannen uit je leven. Blijf op je werk niet rond de koffiemachine hangen met die klagende collega of ga niet met hem (of haar) lunchen. Nodig ze niet uit voor een vergadering waar hun aanwezigheid eigenlijk niet verplicht is.

Als je negatieve klanten hebt die je onmogelijk kan vermijden, blijf dan altijd hartelijk en vriendelijk. Hou je relatie met hen zo zakelijk mogelijk, zodat je niet kan meegezogen worden in hun negativiteit.

2. Wees niet overenthousiast

Het ergste wat je kan doen om je te wapenen tegen die voortdurende klager, is je extra enthousiast en vrolijk opstellen. Je extreem positivisme zal die negatieve collega helaas niet opvrolijken. Integendeel zelfs: hij (of zij) zal het als een uitdaging zien en zich nog negatiever gedragen om je gedrag te compenseren.

3. Ga akkoord, maar herformuleer

Negatieve mensen drukken zich graag uit met afkeurende, emotioneel beladen woorden. Omdat deze woorden zo geladen zijn, gaat de negatieve persoon in kwestie zich nog ellendiger en negatiever voelen.

De enige manier om zulke mensen uit deze neerwaartse spiraal te krijgen, is hen het gevoel geven dat je aan hun kant staat. Hoe pak je het aan? Ga akkoord met elke negatieve uitspraak. Maar herformuleer dan hun uitspraken met minder geladen woorden.

Bijvoorbeeld: Collega X: "Ik haat het wanneer …" Jij: "Het is inderdaad vervelend wanneer …"

Probeer dit lang genoeg toe te passen en je zal merken dat het pessimisme van je collega of klanten langzaam afbrokkelt.

4. Maak je hoofd leeg

Omgaan met negatieve mensen vergt helaas veel van je energie. Neem daarom achteraf de tijd om je emotionele batterijen opnieuw op te laden. Zo kan het bijvoorbeeld helpen om na je gesprek met die klagende collega te bellen met een vriend(in) die jouw positieve attitude deelt.

Niet mogelijk? Ga eens naar buiten voor een wandeling, luister even naar muziek of lees iets dat je inspireert. Doe iets – wat dan ook – waarvan je een mentale pauze krijgt.

(nm) – Bron: Inc.com 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook