Opleidingen
Vorige

1 van 235

Volgende
Volgend artikel:

Onze talenkennis gaat sterk achteruit

Zo krijg je na 10 weken opleiding een job in de kunststofsector

KIEM’ers aan het werk in een kunststofverwerkend bedrijf. (Foto PlastIQ)
KIEM staat voor Kunststof Is Een Missie. Het opleidings- en tewerkstellingproject van sectororganisatie PlastIQ levert al bijna vijf jaar nieuw talent aan de kunststofsector. Technisch adviseur Francis Saelens en KIEM-projectcoördinator Marieke Veryser lichten toe waarom kunststof werkt.

“We zijn als sectororganisatie voor de kunststofverwerkers actief in heel Vlaanderen”, zegt coördinator Marieke Veryser. “Onderwijs, werkzoekenden en werknemers zijn onze doelgroepen. We helpen via jobcoaching ook kansengroepen aan een job.” Sinds begin dit jaar is er een eigen PlastIQ opleidingscentrum in Genk, Kortrijk volgt in 2020. Daarnaast is er een Competentiecentrum in Herentals. Het traject Oost-Vlaanderen gaat door bij EDUGO in Oostakker. In samenwerking met VDAB volgen werkzoekenden er een KIEM-opleiding met behoud van hun uitkering. De kunststofmachines van het TSO op de campus zijn er beschikbaar voor KIEM’ers.

Kennisopstap

Welke technieken leer je er zoal? “Spuitgieten, extrusie, thermoformeren en allerlei randbewerkingen”, zegt technisch adviseur Francis Saelens. “Je begint met zes weken centrumleren. Bij EDUGO hebben we momenteel een groepje van 8 cursisten.” Het is een praktijkgerichte opleiding die grondstoffen, matrijzen en technieken belicht. Er zijn ook bedrijfsbezoeken. Daarna volgen 4 weken stage. “Het is een basisopleiding, een kennisopstap”, zegt Marieke Veryser. “We focussen vooral op het beroep machineoperator kunststofverwerking, een knelpuntberoep. De invulling verschilt per bedrijf. We zien ook cursisten als productiemedewerker aan de slag gaan.”

Startjob

Na het korte KIEM-traject ben je nog geen operator, maar met je KIEM-bagage kan je wel met succes solliciteren. “In je startjob controleer je vaak het productieproces. Geleidelijk leer je bij op de werkvloer. Sociale vaardigheden, attitude en motivatie zijn even belangrijk als technieken en leervermogen voor een duurzame match met je stagebedrijf. Daarna kan je doorgroeien tot lijnverantwoordelijke of naar een labo.” Is de opleiding echt zo toegankelijk? “Absoluut”, benadrukt Marieke Veryser. “We hebben schoolverlaters, uitzendkrachten op zoek naar iets anders, jonge of langdurig werkzoekenden... Een technische vooropleiding is een meerwaarde, maar we zien ook jongeren uit het ASO die schoolmoe zijn. Hun voordeel is dan wel hun leervermogen. Een beetje handig zijn, is natuurlijk meegenomen.”

De E17-as

Kunststoffen zijn plastics, en die zitten letterlijk overal in. Auto-onderdelen, flessen, verpakkingen, medische tubes, katheters, telecom, balpennen… Kunststofverwerkende bedrijven zijn er veel op de E17-as Kortrijk-Gent-Sint-Niklaas. Ook in Aalst en Tielt zit heel wat kunststofverwerkende nijverheid. “Ik denk aan bedrijven als Amcor (Gent), Innovia (Merelbeke), RPC (Gent, Eke, Wetteren), Sidaplax (Gentbrugge) of Avamoplast (Lokeren)”, zegt Francis Saelens. “Wie al in de sector werkt, kan ook opleidingen volgen via het PlastIQ Training Lab in Kortrijk.”

Sensibiliseren

Plastic komt ook negatief in het nieuws. Plasticpellets in waterlopen vormen een enorm milieuprobleem. “PlastIQ en de kunststofbedrijven zijn zich daar héél sterk van bewust”, zegt Marieke Veryser. “Volgend jaar lanceren we een publiekscampagne, Plastic Moov, Make the switch , rond recyclage en circulaire economie. Volgens een recente studie van sectorfederatie Essenscia is de recyclage van kunststoffen met 50% toegenomen sinds 2006. Die voorbeeldrol wil PlastIQ nog versterken.” Dat raamprofielen of afvoerbuizen wel lang moéten meegaan en dus niet snel vergaan, is ook een deel van een duurzaam plasticverhaal . “Want die producten moeten recycleerbaar zijn”, zegt Francis Saelens. “Bioplastics zijn bovendien de toekomst - en ook daar leer je meer over in de opleidingen.”

(Wieland De Hoon)

4 december 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook