Vorige

1 van 210

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel uur/week klopt een zelfstandige gemiddeld?

Zelfstandige in hoofdberoep of in bijberoep?

11 september 2008
Als je in België een professionele activiteit start zonder dat je gebonden bent aan een arbeidscontract of een statuut, word je als zelfstandige beschouwd. Je hebt dan twee keuzes: je werkt als zelfstandige in hoofd- of in bijberoep.

Werknemers kunnen om allerlei redenen kiezen om een bijkomende beroepsactiviteit als zelfstandige in bijberoep uit te oefenen. We denken hierbij onder meer aan hobby's die uitgroeien tot een activiteit waaruit enig beroepsinkomen gehaald wordt. De stap naar een volledig zelfstandig beroep is soms te groot, of men wil die stap zelfs nooit zetten.

Een zelfstandige in bijberoep betaalt, net zoals de 'gewone' zelfstandige, sociale bijdragen. Hiervoor moet hij aangesloten zijn bij een sociaal verzekeringsfonds. Zelfstandigen in bijberoep die onderworpen zijn aan de BTW-reglementering moeten uiteraard ook een BTW-aangifte doen en BTW-bijdragen betalen. Je kan wel een vrijstelling van BTW-verplichtingen vragen als je inkomsten onder een bepaald bedrag blijven. In dat laatste geval kun je de BTW natuurlijk niet aftrekken.

De belastingen op je inkomsten als werknemer en deze als zelfstandige in bijberoep worden in je aangifte samengevoegd. Mogelijk kom je zo in een hogere aanslagvoet terecht.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14193 andere jobs