Stress
Vorige

1 van 503

Volgende
Volgend artikel:

4 redenen waarom je maar beter niet overgekwalificeerd bent

Werknemer met te veel stress kost 3.750 euro extra per jaar

"Stressklachten zijn verantwoordelijk voor een derde van de afwezigheden door ziekte."
Bijna twee op de drie werknemers in ons land vallen ten prooi aan stress op de werkvloer. Dat blijkt uit onderzoek van Securex. Volgens de hr-dienstverlener is stress aan een opmars bezig. Het prijskaartje stijgt mee.
stress laptop
"Stressklachten zijn verantwoordelijk voor een derde van de afwezigheden door ziekte."

In vergelijking met 2010 heeft nu 18 procent meer werknemers last van stress, beweert Securex op basis van eerder onderzoek. De gevolgen blijven niet uit. Fysieke en psychische gezondheidsklachten als gevolg van stress zijn verantwoordelijk voor een derde van de afwezigheden door ziekte. Ze kosten volgens Securex de werkgever jaarlijks minstens 3.750 euro per werknemer met stressgerelateerde klachten zoals hoofdpijn of slapeloosheid.

Stress en de bijhorende klachten leiden vooral tot langdurige afwezigheden, zo blijkt uit het Securex-onderzoek. Werknemers met weinig spanningsklachten rapporteren gemiddeld zes afwezigheidsdagen per jaar. Hun meer gespannen collega’s blijven twintig dagen thuis. Op basis hiervan schat Securex dat de meerkost voor de werkgever per werknemer met spanningsklachten jaarlijks minstens 3.750 euro bedraagt.

Minder lang werken

Bovendien wil bijna een derde (31%) van de werknemers met te veel stress zijn organisatie op korte of lange termijn verlaten. Dit is een stuk meer dan de 20 procent bij minder gespannen werknemers.

Ook op maatschappelijk niveau speelt stress een belangrijke rol. Werknemers die minder spanningsklachten ervaren, hebben meer zin om langer door te werken. Gemiddeld willen ze tot 61 jaar blijven werken, terwijl werknemers met spanningsklachten gemiddeld maar tot 58 jaar willen blijven werken. Dit verschil van drie jaar is significant. In tijden van toenemende vergrijzing kan het aanpakken van stressfactoren helpen om werknemers langer aan het werk te houden, besluit Securex.

Zelf beslissen

Heidi Verlinden, hr reseach expert bij Securex raadt werkgevers aan om voldoende afwisseling te voorzien in jobs en om medewerkers zelf te laten beslissen hoe ze hun taken tot een goed einde brengen. “Zorg daarbij voor voldoende ondersteuning en bespreek vooraf het te bereiken resultaat. Ook bij veranderingen in de organisatie is informatie, inspraak en ondersteuning belangrijk. Werknemers die zich kunnen vinden in de doelstellingen en in de manier van werken van een organisatie, zullen minder snel spanningsklachten ervaren.”

5 x stress op het werk

Stress is bijna overal op de werkvloer, zo blijkt uit onderzoek van Securex. Dat levert volgende resultaten op:

  1. Bijna 2 op de 3 werknemers (64%) in ons land ervaart stress op het werk.
  2. Bij 27 procent van alle werknemers leidt dit tot fysieke en psychische gezondheidsklachten met verminderde prestaties als gevolg.
  3. Vaak voorkomende klachten zijn: hoofdpijn, hartkloppingen, slapeloosheid, concentratieverlies, snel kwaad worden, neerslachtigheid …
  4. Lager opgeleiden ondervinden meer klachten door stress (31%) dan hoger opgeleiden (24%). Kaderleden hebben opmerkelijk minder spanningsklachten (17%).
  5. 18 procent van de werknemers die minder dan één jaar voor dezelfde organisatie werken, heeft spanningsklachten. Bij 1 tot 10 jaar anciënniteit bedraagt dit 25 procent, bij meer dan 11 jaar anciënniteit maar liefst 31 procent.

(wv) 

14 februari 2014

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook