1 op 5 vertelt geheimen liever aan collega dan aan partner
Het vertrouwen in collega’s kan érg groot zijn. Een op de vijf werknemers zou zijn geheimen nog eerder aan een collega vertellen dan aan de eigen partner.
Read Montague van Virginia Tech: “Mensen maken wel eens grapjes over hoe vergaderingen je ‘hersendood’ maken, maar onze bevindingen bevestigen dat ze je effectief minder goed doen nadenken.”
De onderzoekers maakten gebruik van functionele MRI-scans (fMRI) om na te gaan hoe de hersenen informatie over de sociale status van anderen verwerken en of dat invloed heeft op de werking van je brein. Ze plaatsten een aantal individuen met hetzelfde IQ samen en zetten hun cognitieve prestaties tegenover die van hun groepsgenoten. Wanneer de onderzoekers deze aan iedereen meedeelden, werden grote veranderingen vastgesteld. Zo bleken een aantal mensen plots een stuk minder sterk te zijn in het oplossen van de problemen.
Er bleek bovendien een groot verschil tussen mannen en vrouwen te zijn. Zo werd vastgesteld dat meer vrouwen dan mannen minder goed gingen presteren.
Volgens auteur Kenneth Kishida wijst de studie op de onverwachte en dramatische gevolgen van het functioneren in groep op de individuele hersenactiviteit. De resultaten van het onderzoek hebben vooral betrekking op het werkgebied, want vergaderingen schijnen nu plots minder effectief te zijn.
(jn) - Bron: research.vtc.vt.edu
Het vertrouwen in collega’s kan érg groot zijn. Een op de vijf werknemers zou zijn geheimen nog eerder aan een collega vertellen dan aan de eigen partner.
Beauty-experte en radio- en tv-persoonlijkheid Victoria Snee uit Dallas zet beautyblunders op een rijtje, zodat niemand er nog tegen zou zondigen.
Van je hobby je beroep maken, wie droomt daar niet van? Soms liggen droomjobs makkelijker voor het grijpen dan je denkt.
In elk bedrijf tref je collega’s aan die liever tegenwerken dan meewerken. Drie op vier saboteert de boel zelfs doelbewust.
Het klinkt enigszins tegenstrijdig, maar werken in team heeft op kantoor meestal geen teambelang als drijfveer, wel het eigenbelang. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Utrecht.
Extroverte werknemers zijn roepers en hun introverte tegenhangers zijn asociaal. Dat zijn de mythes. Maar laat deze twee types samenwerken en de resultaten zijn beter.
Oudere en jongere werknemers laten samenwerken, verhoogt de productiviteit. In dergelijke teams is er bovendien minder sprake van ziekteverzuim.
Angst, frustraties, eenzaamheid: de lockdown is zwaar. Maar bekijk het van de positieve kant, want het maakt ons ook creatiever!
Twee parttimers in plaats van één fulltimer? Niet alleen de werknemer wordt er beter van, maar ook de werkgever!