Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1034

Volgende
Volgend artikel:

Een promotie weigeren: waarom en hoe?

Mede mogelijk gemaakt door: Vlaamse overheid

Welzijn op het werk: bestaat er een recept voor?

well-being_Vlaamse_Overheid
Jessy Van Dousselaere, HR-adviseur welzijn/coördinator pool veerkrachtcoaches (links) naast Stephanie De Wulf, talent & well-being manager bij Agentschap Overheidspersoneel van de Vlaamse overheid
We stelden de vraag aan Stephanie De Wulf en Jessy Van Dousselaere. En leerden dat welzijn bij de Vlaamse overheid een mix van vele ingrediënten is die pas echt op smaak komt als die door een welzijnscultuur gedragen wordt.

Welzijn is een abstract begrip. Hoe maken jullie het binnen de Vlaamse overheid concreet?

Stephanie: “Als je een job doet die aansluit bij je talenten, dan is de kans groot dat je die ook graag doet. En dat je je goed in je vel voelt. Daarom vinden wij de juiste casting van talent zo essentieel. Mensen die hun talenten maximaal kunnen inzetten en ontwikkelen, worden de beste versie van zichzelf. Voor het welzijn van je organisatie is dat de beste basis.”

Jessy: “Een welzijnscultuur creëren, dat is waar we naar streven. Binnen het project ‘Gezond Leven op het Werk’ organiseren we elk jaar een week van de gezondheid. Je kunt dan deelnemen aan workshops over gezonde voeding of mentaal welzijn of je inschrijven voor een sportles of een sessie met een van onze welzijnsactoren. Ook hebben we een actieplan stress en burn-out.”

Jullie beschikken over twaalf veerkrachtcoaches. Wat is hun taak?

Jessy: “Bij hen kun je terecht voor een open gesprek. Vaak is dat gesprek het begin van een bewustzijnsproces dat zal leiden naar een nieuwe manier van leven. Een manier die je energiebalans beter in evenwicht houdt en meer aansluit bij wie je werkelijk bent en bij wat je echt wilt.” Welzijn en leiderschap zijn nauw met elkaar verbonden.

Op welk type leiderschap zetten jullie in?

Stephanie: “People leave managers, not companies. Die quote zegt het helemaal. Ze sluit aan bij een onderzoek dat McKinsey onlangs deed. Daaruit bleek dat je interpersoonlijke relatie met je manager dé factor bij uitstek is die je well-being op het werk bepaalt. In onze leidinggevende functies willen we dan ook vooral mensen met een coachend profiel.”

Jessy: “Wij zetten ook sterk in op zelfleiderschap. Recent ontwikkelden we het welzijnskompas. Aan de hand van een aantal vragen kom je er zelf achter hoe het met je welzijn gesteld is en hoe je het kunt optimaliseren. Sterk aan dit concept is dat het uitgaat van het principe dat je je toekomst zelf in handen kunt nemen.”

Wat wordt de komende jaren jullie focus?

Stephanie: “Welzijn is een constant work in progress. We willen onze data nog beter benutten, zodat we het talent binnen onze organisatie nog beter kunnen matchen met al onze noden. De rol van de manager als loopbaanfacilitator wordt daarin cruciaal.”

Jessy: “Een manager die de juiste casting doet, kan zijn medewerkers vleugels geven. Ik heb dat zelf mogen ervaren. Het effect daarvan is dubbel. Als het welzijn van je mensen in de lift zit, wees dan maar zeker dat je resultaten mee de hoogte ingaan.”

Stephanie De Wulf en Jessy Van Dousselaere

Twee cases rond welzijn bij de Vlaamse Overheid

Case 1: “Welzijn is a never ending story

“Een veilige en gezonde werkomgeving waar mensen met goesting komen werken, dat is voor ons de essentie van welzijn op het werk. Momenteel zetten we erg in op de coachende rol van onze leidinggevenden. Ook onze stress- en burn-out-coaches spelen een belangrijke rol. De inspiratiesessies die ze organiseren, zetten heel wat in beweging. Maar welzijn is a never ending story. Het vraagt elke dag opnieuw inspanningen van ons allemaal.”

  • Katrien De Meyer, Teamverantwoordelijke HR Departement Welzijn, Volksgezondheid & Gezin

Case 2: “Waardering van onze medewerkers is de motor van ons welzijn”

“Wij werken al een hele tijd met zelfsturende teams. Die vorm van autonomie wordt erg gesmaakt door onze medewerkers. Ze creëert een grote betrokkenheid. Bij ons ben je niet alleen een werknemer die targets moet halen. Je bent in de eerste plaats een mens die gewaardeerd wordt om zijn bijdrage. Waardering van onze mensen, voor ons is dat de motor van welzijn.”

  • Irina De Landtsheer, Manager organisatie – ondersteuning Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek

(Nathalie Dirix) - Bron: Go for happy! Magazine

22 juni 2021