Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 564

Volgende

Welke beroepen hebben het meeste/minste aanzien?

Ook al zouden we het soms anders willen: het ene beroep heeft meer status dan het andere. De Universiteit Maastricht presenteerde haar beroepsprestigeschaal die aangeeft welke beroepen het meeste of minste maatschappelijk aanzien hebben. En wie stijgt of daalt. Vooral de terugval van de leraar is opvallend.
“Profvoetballers stijgen sterk in de beroepsprestigeschaal. Zij compenseren hun vaak hoge salaris met de relatieve lage opleidingsvereisten.” (Onderzoekers van de Universiteit Maastricht)

De chirurg bovenaan en de vuilnisophaler als hekkensluiter. Dat is de conclusie van het onderzoek van de Universiteit Maastricht. Zij voerden onderzoek uit naar de reputatie van 138 beroepen en vergeleken dit met hetzelfde onderzoek uit 2006 en 1982. Onder die status en prestige vallen onder meer de opleiding, sociale compositie en arbeidsmarktpositie van een beroep.

Rechter

Opvallend is dat sommige beroepen hoog blijven eindigen. Zo voert de chirurg al sinds 1982 de beroepsprestigeschaal aan. De rechter staat op zijn beurt al sinds 1982 op de tweede plek.

Van andere beroepen is het dan weer een bevestiging van hun beperkte maatschappelijke aanzien, zoals de vuilnisophaler. Zo werd in ons land door Interafval onlangs nog een hoffelijkheidscampagne gelanceerd, net om het beroep van vuilnisophaler op te waarderen. Deel van de actie waren stickers met opschriften als “Merci gasten, ik had het zelf niet beter gekund.” De studie van de Universiteit Maastricht – ook al gaat het om een Nederlands onderzoek – bevestigt alvast dat zo’n actie grond heeft.

Profvoetballer

Twee elementen maken je beroep prestigieus en bepalen dus ook je plaats op de lijst. Enerzijds is dat het opleidingsniveau nodig voor de uitoefening van het beroep. Anderzijds het inkomen dat mensen met het beroep verwerven. Over het algemeen staan de beroepen die goed betalen, en waarvoor een universitaire studie nodig is, dus vrij hoog.

Onderaan op de ladder staan de beroepen waarvoor nauwelijks of helemaal geen opleiding vereist is en waarbij over het algemeen een laag salaris hoort. Een uitzondering hier is de profvoetballer. “Hij compenseert waarschijnlijk met zijn salaris de relatief lage opleidingsvereisten, vergeleken met beroepen bij hem in de buurt, zoals accountant en ingenieur”, stellen de onderzoekers.

Leraar

De voorbije jaren zijn beroepen eerder in aanzien gestegen dan gedaald. Van 1982 tot vandaag zijn er namelijk maar een beperkt aantal beroepen die bij iedere meting lager scoren dan de vorige. Een opvallende daler is het lerarenberoep, en dit zowel voor lager onderwijs als middelbaar (onder- én bovenbouw).

Naast de leraar zijn er nog beroepen die aan prestige inboeten: journalisten, pastoors of dominees, gemeenteambtenaren op de afdeling bevolking en – in lichte mate – de tandartsen. Voor veel meer beroepen (26 in totaal) is er evenwel een duidelijke stijging van hun maatschappelijk aanzien. Naast de profvoetballer zijn beroepen als acteur en verpleegkundige hiervan de duidelijke voorbeelden.

30 beroepen met het hoogste aanzien

 1. Chirurg
 2. Rechter
 3. Burgemeester
 4. Internist
 5. Advocaat
 6. Directeur
 7. Notaris
 8. Piloot
 9. Huisarts
 10. Hoogleraar
 11. Radioloog
 12. Politiecommissaris
 13. Weg- en waterbouwkundig ingenieur
 14. Brandweercommandant
 15. Architect
 16. Medisch analist
 17. Tandarts
 18. Apotheker
 19. Dierenarts
 20. Beroepsmilitair, kolonel
 21. Schooldirecteur
 22. Chemicus in labo
 23. Psychotherapeut
 24. Bioloog in milieuonderzoek
 25. Profvoetballer
 26. Werktuigbouwkundig ingenieur
 27. Accountant
 28. Filiaalhouder van een bank
 29. Fysiotherapeut
 30. Hoofdverpleegkundige

10 beroepen met het laagste aanzien

 1. Vuilnisophaler
 2. Medewerker aan lopende band in fabriek
 3. Kaartverkoper in een pretpark
 4. Medewerker strijkservice
 5. Bijrijder op vrachtwagen
 6. Kamermeisje/jongen in een hotel
 7. Medewerker carwash
 8. Schoorsteenveger
 9. Glazenwasser
 10. Medewerker callcenter

6 beroepen die stijgen in aanzien

(van 1982 tot nu) 

 1. Procesoperator
 2. Profvoetballer
 3. Verpleegkundige
 4. Burgemeester
 5. Advocaat
 6. Brandweercommandant

6 beroepen die dalen in aanzien

(van 1982 tot nu) 

 1. Leraar middelbaar onderwijs
 2. Leraar basisonderwijs
 3. Gemeenteambtenaar op afdeling bevolking
 4. Pastoor/dominee
 5. Tandarts
 6. Journalist

(wv) 

25 mei 2018
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook