Business schools
Vorige

1 van 8

Volgende
Volgend artikel:

Wat is een MBA eigenlijk?

Welke Belgische business schools zijn er?

op business school
De tijd dat ambitieuze managers, al dan niet in spe, een managementopleiding gingen volgen in de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk, lijkt voorbij. Ook in ons land vind je tegenwoordig programma’s die zeker niet moeten onderdoen voor die in het buitenland.

Business scholen bieden niet alleen bachelor- en masteropleidingen, maar meestal ook een MBA. Geen idee wat een MBA precies is? Wel, het is een Master of Business Administration, een universitair diploma dat je op het einde van de rit een extra diploma, een hogere marktwaarde én een titel achter je naam oplevert. In de opleiding komt zowat alles aan bod dat te maken heeft met het managen van een organisatie.

Als je voor een full time MBA kiest, keer je voor twaalf maanden terug naar de schoolbanken en moet je een jaar stoppen met werken. Een executive MBA duurt meestal achttien tot tweeëntwintig maanden en valt perfect te combineren met je job, aangezien de lessen meestal ’s avonds of in het weekend doorgaan. Studeer je liever op je eigen tempo? Dan kun je in sommige scholen een online MBA volgen.

Nieuwgierig naar een managementopleiding? Wij zetten belangrijkste business scholen van ons land even op een rij.

1. Vlerick Business School

De geschiedenis van de school gaat terug tot in 1953, toen professor en politicus André Vlerick het onderwijsinstituut oprichtte. Maar pas in 1998, door de samensmelting van de Gentse Vlerick School en de Leuvense MBA-opleidingen, ontstaat de Vlerick Business School zoals we die vandaag kennen. Leuk om te weten: in 2020 prijkte de school op plaats 24 in de Europese ranglijst van beste business scholen, opgesteld door de Financial Times.

Momenteel kun je aan de Vlerick Business School vijf masters in management volgen, waar een prijskaartje van 16.100 tot 19.600 euro aan vast hangt. Het zijn stuk voor stuk opleidingen voor pas afgestudeerden van de universiteit of hogeschool. Let wel: je moet slagen voor het ingangsexamen vooraleer je mag starten. Daarnaast biedt de school voor professionals met minstens drie jaar werkervaring een full time MBA (39.500 euro), een executive MBA (42.500 euro) en een online MBA (37.500 euro) aan.

2. Solvay Brussels School

Het is intussen al meer dan een eeuw geleden dat de Solvay Brussels School werd gesticht door de grootindustrieel en scheikundige Ernest Solvay. Vandaag maakt de onderwijsinstelling deel uit van de Université Libre de Bruxelles (ULB), en trekt de school voornamelijk een Franstalig publiek aan. Vorig jaar eindigde Solvay Brussels School op een mooie 70ste plaats in de Europese rangschikking.

Naast de economische bachelors en masteropleidingen met een sterke technische insteek, kunnen pas afgestudeerden en professionals er ook terecht voor een aanvullende executive master in management. Daarvoor betaal je 10.950 euro inschrijvingsgeld. Wie een executive MBA wilt volgen, moet rekenen op 32.000 euro.

3. Antwerp Management School

In 2000 introduceerde Antwerpen een nieuwe business school in de schoot van de Universiteit Antwerpen: de Antwerp Management School. In tegenstelling tot andere business scholen, verzorgt de onderwijsinstelling ook opleidingen voor de non-profit en social profit organisaties (gezondheidszorg, welzijns- en culturele sector). Op de Europese ranglijst van beste business scholen in Europa schitterde Antwerp Management School in 2020 op een mooie 41ste plaats.

Naast full time masters voor pas afgestudeerden, organiseert Antwerp Management School ook (parttime) executive masters en masterclasses voor professionals, en op maat gemaakte projecten, workshops en opleidingen voor bedrijven. Wie minstens vijf jaar werkervaring heeft, kan zich voor 43.400 euro inschrijven voor een executive MBA.

4. Flanders Business School

In 1977 werd de onafhankelijke onderwijsinstelling Flanders Business School opgericht. In 2013 gingen ze een nauw partnership aan met KU Leuven. Momenteel kun je aan Flanders Business School enkele postgraduaatopleidingen volgen, zoals een postgraduaat ‘Ondernemerschap & Innovatie’, en een masterclass ‘Personal Financial Planning’. Maar ook bedrijven kunnen er aankloppen voor op maat gemaakte trajecten.

Het vlaggenschip van Flanders Business School is de executive MBA. Die spitst zicht toe op entre- en intrapreneurschip. Het prijskaartje? 34.750 euro. Daarnaast biedt de school een International Entrepreneurial MBA aan in samenwerking met de Universiteit Twente. Wie het programma in Nederland succesvol afrondt, kan zonder problemen doorstromen naar de Entrepreneurial MBA van de Flanders Business School.

Lees ook: Hoeveel meer verdien je met een hoger diploma?

(dt/em)

30 augustus 2021
Anderen bekeken ook