Eerste werkdag
Vorige

1 van 35

Volgende

Wat kan ik op mijn eerste werkdag verwachten?

Je werkgever heeft de verplichting om de nodige zorg en aandacht te besteden aan het onthaal van nieuwe werknemers, en van jeugdige werknemers in het bijzonder.
#

Sinds 20 mei 2007 is elke werkgever verplicht om elke werknemer die in zijn onderneming begint te werken, de nodige informatie over het welzijn op het werk te geven en hem te laten begeleiden door een meer ervaren werknemer. In bedrijven met een klein veiligheidsrisico kan het geven van informatie bijvoorbeeld beperkt blijven tot het vermelden van de plaats van de verbandkist en het geven van instructies in geval van brand.

Arbeidsreglement

Normaal gezien zal je tijdens je eerste werkdag een kopie van het arbeidsreglement krijgen, waarin heel wat informatie staat in verband met je rechten en plichten. Je werkgever is verplicht je dit te bezorgen.

Je zal in het arbeidsreglement ook informatie in vinden over de arbeidsduur en rustpauzes, de toepassing van eventuele disciplinaire sancties, of wat je moet doen als je ziek bent of het slachtoffer bent van pesten of seksuele intimidatie op de werkvloer.

Voor zover je nieuwe werkgever dat nog niet gedaan heeft tijdens je sollicitatiegesprek(ken), zal hij je informatie geven over je arbeidsvoorwaarden, de activiteit en de structuur van de onderneming, je rol binnen deze onderneming en de collectieve betrekkingen op het niveau van de onderneming en de bedrijfstak.

Tenzij anders werd overeengekomen, moet je werkgever je ook de noodzakelijke hulpmiddelen en materialen geven.

Standaardlijst

Soms krijg je een meter of peter die je tijdens die eerste weken wegwijs maakt en je kan helpen met al je praktische vragen.

Bedrijven die goed voorbereid zijn, werken met een standaardlijstje met praktische punten om je te verwelkomen. Op dat lijstje staan een aantal zaken die ze niet mogen vergeten: bureau, eventueel een computer, e-mailadres, toegangsbadge of sleutels en, last but not least, het verwittigen van de security of receptie dat er een nieuw gezicht gaat opduiken. Een rondleiding door het bedrijf is uiteraard een must.

Het is ook altijd aangenaam als je collega’s op de hoogte zijn van je komst. Je werkgever kan aan enkele medewerkers vragen om je tijdens de pauzes op te vangen en je bijvoorbeeld mee te nemen naar het bedrijfsrestaurant. Zo voel je je minder verloren op die eerste werkdag.

11 september 2008
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook