Alcohol Vorige

1 van 36

Volgende

Wat houdt een alcoholbeleid in?

Een alcoholbeleid is een onderdeel van het welzijnsbeleid in je onderneming. Je werkgever is in feite verantwoordelijk voor het welzijn en de gezondheid van zijn werknemers. Daaruit volgt ook de verplichting om preventiemaatregelen te voorzien, waarvan de beleidsmatige aspecten kunnen worden opgenomen in het arbeidsreglement.

11 september 2008

Delen

drinken

Een alcoholbeleid als onderdeel van de gezondheidsbevordering op de werkplek bevat een systematische reeks van stappen om binnen de arbeidsorganisatie te zorgen voor een gezonde werkomgeving en gezonde werknemers.

Het creëren van voorzieningen, het beïnvloeden van regelgeving en het treffen van maatregelen zijn hierbij, naast gezondheidsvoorlichting, instrumenten om te komen tot gedragsverandering.

Als je bedrijf beroep doet op de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk kan het begeleiding krijgen van een stuurgroep Alcohol en Drugs. Tegelijk krijgt het ondersteuning bij het sensibiliseren van de werknemers aan de hand van infosessies. De leidinggevenden wordt dan geleerd hoe ze moeten omgaan met dergelijke problemen. De ‘probleemgebruikers’ zelf kunnen een individuele begeleiding krijgen.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?