Bazen
Vorige

1 van 386

Volgende

Waarom je baas beter liegt

24 maart 2010
Eerlijkheid duurt misschien het langst, maar brengt je minder snel naar de top, toont onderzoek aan.
leugenaar

Wie liegt voelt doorgaans stress opkomen, begint te zweten of raakt niet meer uit zijn woorden. Maar leugenaars in machtige posities blijken daar geen last van te hebben. Daardoor komen ze ook makkelijk met leugens weg. Dat blijkt uit onderzoek van de Columbia Business School.

Positieve emoties bij liegen

Onderzoekers zetten een experiment op waarbij de vrijwilligers die als leidinggevenden werden aangeduid een groot kantoor kregen, de ondergeschikten kregen een klein hok zonder ramen. In de testruimte werd 100 dollar verborgen. Sommigen werd door een computer opgedragen het geld in eigen zak te stoppen en daarover te liegen tegen de onderzoekers.

Bij de ondergeschikten onder de leugenaars werden tekenen van stress vastgesteld, maar niet bij de leidinggevenden. “Machtige mensen ervaren positieve emoties wanneer ze liegen. Hun cognitieve vermogen noemt toe en hun lichaam voelt zich ontspannen en heeft een lager gehalte aan stresshormoon. Daardoor maakt macht uitoefenen over anderen het makkelijker voor iemand om te liegen”, legt onderzoekster Dana Carney uit.

(ks) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs