Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 422

Volgende
Volgend artikel:

De verschillen tussen statutairen en contractuelen

Waarom is dierenarts zo’n knelpuntberoep?

Dierenarts hond
Wie wil er dierenarts worden? En vooral: wie wil het ook blijven?

In de nieuwe lijst van knelpuntberoepen van VDAB staat een opvallend nieuw beroep: de dierenarts. In het overzicht van 241 knelpunten staat deze job bij de medici, tussen de arts en kinesitherapeut. Het is de eerste keer in jaren dat de job van dierenarts wordt erkend als knelpuntberoep.

Ontdek: Wat doet en verdient een dierenarts?

Dierenartsen draaien vaak lange dagen en ervaren een hoge werkdruk door de toename van het aantal huisdieren én door de hoge verwachtingen van hun baasjes. Daarom haken veel dierenartsen af of begrenzen ze hun job. Want geen zin in lange werkdagen of onregelmatige uren.

Extra: Deze arts-specialisten zijn er te kort, en van deze (meer dan) voldoende

Moeilijke omstandigheden

De oorzaak van het tekort ligt alvast niet in het feit dat er te weinig dierenartsen zouden zijn. Of toch niet in eerste instantie. Voor velen is het genezen of verzorgen van dieren best een fijn beroep of ideaal. Al is het dus ook een intensieve job, die eigenlijk nooit eindigt. Terwijl veel (jonge) mensen net een voorkeur uitspreken voor een betere work-life balance, waardoor er te weinig dierenartsen in de sector aan de slag blijven.

Dierenartsen zijn er op zich nog wel voldoende, maar er zijn of blijven er te weinig aan de slag. Het zijn dus de werkomstandigheden die van dierenarts een knelpuntberoep maken.

Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!

Tekort in de laatste jaren

Het tekort aan dierenartsen is overigens een vrij recent fenomeen dat vooral de laatste jaren opspeelt. Cijfers bewijzen dat. Voor elke vacature voor een dierenarts zijn er vandaag gemiddeld vier werkzoekenden (= de zogenaamde spanningsindicator die VDAB hanteert voor elk beroep).

Vier jaar geleden waren dat nog 15 à 20 werkzoekenden per vacature. Of hoe de nood aan dierenartsen (pas) de laatste jaren is toegenomen.

WANTED: dierenartsen!

(William Visterin)

23 februari 2024
Anderen bekeken ook