E-mail
Vorige

1 van 87

Volgende

Waarom e-mail nooit zal sterven

12 augustus 2019
Ray Tomlinson is de 'vader van de e-mail'. Volgens hem zullen we voor altijd trouw blijven aan deze oudere manier van digitaal communiceren, ongeacht de opkomst van sociale netwerken zoals Facebook en Twitter de laatste jaren, en het aloude SMS'en en instant messaging.

Hoewel jongere internetgebruikers liever Facebook en andere sociale media als communicatiemiddel gebruiken, worden er dagelijks wereldwijd nog altijd 144,8 miljard e-mails verstuurd. Nog even en de kaap van de 200 miljard zal overschreden worden.

Geen alternatief

Ray Tomlinson blijft dus in e-mail geloven. Volgens hem is er geen enkel alternatief voor. "De meeste alternatieven zijn zoals prikborden: je zet er iets op en anderen kunnen het lezen wanneer ze het prikbord openen. E-mail werkt met tijdsverschillen: je stuurt iets nu, je gesprekspartner leest het later", zegt Tomlinson.

In 1971 werkte Tomlinson voor BBN, Bolt Beranek and Newman. Dat bedrijf ontwikkelde een communicatienetwerk dat wetenschappers en onderzoekers konden gebruiken om elkaars computer te consulteren. Ray verstuurde in de herfst van datzelfde jaar zijn eerste e-mail (inclusief @-symbool) naar een andere machine.

"E-mail werd toen vooral gebruikt als alternatief voor telefoongesprekken," zegt hij. "Het kon de problemen van tijdzones omzeilen omdat er niet altijd iemand fysisch aanwezig moest zijn om het gesprek te ontvangen."

Spam!

Het grote probleem met e-mail is dat het niet altijd voor legale doeleinden gebruikt wordt. Tijdens de eerste negen maanden van vorig jaar was ongeveer 90 procent van alle verzonden e-mail spam!

Maar dat e-mail zal blijven bestaan, daar is Tomlinson zeker van. Alleen is hij er niet van overtuigd dat het onder dezelfde benaming zal zijn. Het Facebook Messenger-model, dat elk bericht als een e-mail naar een offline persoon verstuurt, vindt hij al een mooie evolutie naar een nieuw communicatiemodel.

(jn) – Bron: Express.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs