Ouderschap
Vorige

1 van 100

Volgende

Vaders blijven zelden thuis om voor hun kroost te zorgen

En als ze het al doen, is het omdat een van de kinderen ziek geworden is, zo blijkt.

Van de moeders die niet of minder dan 12 uur werken is de zorg voor het gezin in 65 procent van de gevallen de belangrijkste reden om niet of slechts een gering aantal uren te werken. Bij vaders speelt dit slechts in 6 procent van de gevallen. Voor hen is ziekte of arbeidsongeschiktheid doorgaans de belangrijkste reden. Dat zegt het Nederlandse Centraal Bureau voor Statistiek.

Het aandeel ouderparen waar beide ouders werken, maar waar de vader de meeste uren werkt, is trouwens toegenomen van 56 procent in 2002 naar 62 procent in 2009. Dit komt doordat steeds meer moeders in een grotere deeltijdbaan werken. Ook steeg het aandeel paren die beiden evenveel werken met 3 procentpunt tot 13 procent. Tegelijkertijd daalde het aandeel waarvan alleen de vader werkt van 26 naar 17 procent.

Het gezin op de eerste plaats?

In de meeste tweeoudergezinnen werken beide ouders. Het ging in 2009 om ruim drie kwart van de ouderparen. Van de vaders besteedt 87 procent de meeste tijd aan betaald werk. Iets minder dan een op de tien ziet het gezin als voornaamste tijdsbesteding. Bij moeders is dit juist omgekeerd: ruim 70 procent is vooral bezig met de zorg voor huishouden en gezin. Een kwart besteedt de meeste uren aan betaald werk.

Als beide ouders evenveel werken, worden arbeid en zorg gelijker verdeeld. Ongeveer een derde van de moeders geeft aan in de eerste plaats voor het gezin te zorgen, tegenover 10 procent van de vaders. Als de moeder de meeste uren werkt, is ruim 40 procent van de vaders in eerste instantie huisvader.

(wv) 

7 augustus 2019
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook