Toiletgebruik op het werk: de spelregels

1 juli 2011
Niet graag naar toilet gaan op het werk: misschien komt het wel door vuile wc’s of omdat er camera’s hangen. Wist je trouwens dat niet zomaar alles mag op toilet? Voor je dus verder gaat, gelieve nog even de spelregels te lezen.
Wc-rol

Aantal toiletten

  • Per 15 vrouwelijke werknemers: 1 toilet
  • Per 15 mannelijke werknemers: 1 urinoir
  • Per 25 mannelijke werknemers: 1 toilet (watercloset)

Mobiele werknemers

Bepaalde sectoren (zoals de transportsector) voorzien een ARAB-vergoeding voor hun werknemers. Die is in het leven geroepen om iedereen te vergoeden die, omwille van hun beroep, niet over sociale voorzieningen kunnen beschikken. Voor hen bedraagt de vergoeding 1,21 euro per uur.

Ook in andere sectoren waar de personeelsleden zich minimum vier uur per dag moeten verplaatsen, is een baanvergoeding voorzien:

  • minimum vier uur per dag op de baan: 3,61 euro per uur
  • minimum acht uur op de baan: 12,19 euro per uur

Roken

Het is verplicht om voldoende rookvrije ruimtes en sociale voorzieningen te hebben. Wie deze niet respecteert en toch rookt, op het toilet bijvoorbeeld, kan hiervoor gesanctioneerd worden. Alleszins toch als er sancties opgenomen zijn in het arbeidsreglement.

Liefde

Jammer voor diegene die niet zonder kunnen, maar vluggertjes zijn niet toegestaan op toilet. Een bedrijf moet immers gescheiden wc’s voorzien voor mannen en vrouwen.

Big Brother

Als het bedrijf waar jij werkt de wet volgt, hoef je geen schrik te hebben om bespioneerd te worden. Camera’s in toiletten en op plaatsen waar de intimiteit geschonden kan worden, zijn namelijk bij wet verboden.

Plaspauze

Vastgelegde plaspauzes zijn in principe niet toegelaten. Volgens het algemeen reglement voor de arbeidsbescherming moeten werknemers zich naar toilet kunnen begeven wanneer zij hier nood aan hebben. Alleen al omwille van gezondheidsredenen is het niet toegelaten om je werknemers een beperking op te leggen.

(mw) – Bron: Sociaal Secretariaat HDP                  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16895 andere jobs