Aangeboden door Ziekenhuis Oost-Limburg

Terugkeren uit pensioen: ZOL omarmt al haar zorghelden

Op 65-jarige leeftijd tevreden terugkijken op een mooie loopbaan als o.a. personeelsbegeleider bij Ziekenhuis Oost-Limburg en met een voldaan gevoel beginnen aan de pensioenjaren. Dat was het plan van ZOL-wedewerker Jaak Vandewaerde uit Genk. Tot hij op 13 maart 2020 als covidpatiënt in ‘zijn’ ziekenhuis op intensieve zorgen belandde en dat plan in duigen viel. Jaak moest, twee jaar vroeger dan gepland, abrupt en met pijn in het hart met pensioen. Hoe hij nadien toch nog de weg terugvond naar zijn werkgever lees je hier.

Het verhaal van Jaak die na zijn pensioen terugkeert naar zijn werkgever is niet alleen een persoonlijke keuze, maar ook een deel van een grotere strategie van ZOL om het nijpende personeelstekort aan te pakken. Het werpt een inspirerend licht op de kracht van betrokkenheid en ervaring in de zorgsector. Jaak Vandewaerde: “Covid had me goed te pakken in 2020. In die omstandigheden besef je eens te meer hoe belangrijk goed georganiseerde gezondheidszorg is. Na een intensieve herstelperiode was mijn gezondheid gelukkig terug in orde. Maar door de ziekte was ik wel vroeger met pensioen gegaan. En dat voelde niet juist. Ik zag bovendien de toenemende nood aan ondersteuning bij ziekenhuismedewerkers tijdens de hele covidperiode.”

Andere invulling, evenveel voldoening

Terwijl Jaak van thuis uit de nood aan begeleiding en ondersteuning van het ziekenhuispersoneel alsmaar ziet toenemen, duikt er een opportuniteit op. Het ZOL organiseert een infoavond met als thema ‘Werken na je pensioen.’ Voor Jaak het ideale moment om zijn interesse te tonen. Jaak: “Korte tijd na die infoavond kreeg ik van het ZOL de vraag om tijdelijk terug te keren naar mijn laatste job. Ik heb niet lang getwijfeld. Sinds oktober vorig jaar werk ik weer 2 volle dagen als personeelsbegeleider op mijn vertrouwde afdeling. Ik heb geen eindverantwoordelijkheid meer, maar haal zeker nog volop voldoening uit het ondersteunende werk dat ik kan bieden.”

Niet alleen inhoudelijk is de job van Jaak veranderd na de covidperiode, ook het ziekenhuis zelf doorliep op korte tijd een reeks veranderingen. Jaak: “Bovenop de pandemie kwam er de versnelde digitalisering en de fusie met het ziekenhuis Maas en Kempen. Al deze elementen hebben ervoor gezorgd dat er nog meer nood is aan psychosociale ondersteuning van het personeel. Het ziekenhuis maakte daarom extra budget vrij voor personeelsbegeleiding. Zo kunnen we nu rekenen op twee extra medewerkers met een psychologische achtergrond. We hebben ook een nazorgteam klaarstaan voor de ZOL-medewerkers. Het staat ons toe om kort op de bal te spelen als er nood is aan nazorg.”

Een job dat voelt als thuiskomen, die vind je bij ZOL!

Iedereen welkom

De werking van het nazorgteam en de uitbreiding van het team voor personeelsbegeleiding is volgens Mieke Jaspers (Verantwoordelijke personeelsbegeleiding ZOL) tekenend voor de bedrijfscultuur: “Het ZOL is een zorgzame werkgever. Medewerkers moeten zich veilig en gewaardeerd voelen bij ons. Communicatie staat daarbij centraal. Daarnaast hebben we heel wat initiatieven waarbij medewerkers kunnen muteren binnen het ZOL. Op die manier bieden we hen extra mogelijkheden binnen hun loopbaan. Mensen als Jaak vrijwillig laten terugkeren uit hun pensioen maakt ook deel uit van de strategie om de personeelstekorten in de zorg aan te pakken. Deze doelgroep kent ons ziekenhuis door en door en heeft ook nog eens veel ervaring. We merken ook dat er minder mensen met vervroegd pensioen gaan.”

Het tekort aan ziekenhuispersoneel is in ZOL momenteel weer wat beter onder controle, maar het ZOL blijft zoeken naar geschikte medewerkers en zich voorbereiden op een toekomst waarin schaarste centraal staat. Mieke Jaspers: “We bewandelen daarvoor verschillende pistes. We organiseren eigen jobbeurzen, leiden zelf mensen op, we voeren een flexibel beleid wat betreft thuiswerk en bieden vele extra legale voordelen voor ZOL medewerkers. Daarnaast laten we ook zien hoe we een inclusief beleid trachten te voeren. We richtten een interne stuurgroep inclusie op die richtlijnen uitwerkte om iedere medewerker optimaal zichzelf te kunnen laten zijn. Net zoals elke patiënt in ZOL welkom is, geldt dat ook voor onze medewerkers. Het intern beleid rond hygiëne en veiligheid is voldoende duidelijk om op een natuurlijke wijze tot een diverse werkomgeving te komen. Na aanwerving blijft ZOL inzetten op mentorschap en opleiding voor haar personeel.”

Ook Jaak, die na 40 jaar werken bij ZOL nu bijna écht met pensioen gaat, kan alleen maar tevreden terugkijken: “Tijdens mijn tewerkstelling heb ik 4 verschillende, uitdagende jobs mogen doen. Ik heb het ZOL altijd als een zorgzame werkgever ervaren en heb me altijd erg thuis gevoeld in de ZOL-familie.” Mieke Jaspers kan niet anders dan tevreden zijn: “Gelukkige werknemers zijn ons beste ambassadeurs. Werken in de zorg is één van de mooiste en meest waardevolle beroepen die er zijn. Je kan hier echt het verschil maken voor iemand. En bij het ZOL is iedereen met een hart voor de zorg meer dan welkom.”

Benieuwd naar jobmogelijkheden bij ZOL? Surf naar: www.zoljobs.be

Ziekenhuis Oost-Limburg: 9 jobs
Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Ontvang per mail jobs op maat

Ontvang nieuwe 'Ziekenhuis Oost-Limburg' jobs meteen in je mailbox.