Studeren én een uitkering krijgen: het kan!

27 september 2013
Wie werkloos is, kan soms zijn uitkering combineren met studeren. Voor studies na 17 uur of op zaterdag kan dat altijd. Opleidingen volgen met een volledig leerplan kan enkel wanneer je bijvoorbeeld al een hele tijd werkloos bent of voor studies die voorbereiden op een knelpuntberoep.
studente aula

“Ik juich het toe dat werklozen de mogelijkheid krijgen om een opleiding te volgen”, aldus Iris Tolpe, legal director bij hr-dienstverlener Securex. “Zo krijgen ze meer kansen op de arbeidsmarkt en zullen ze meestal sneller werk vinden. Extra incentives geven om knelpuntfuncties in te vullen, is ook zeker een goede stap vooruit.”

“In deze moeilijke economische tijden is het belangrijk dat niet alleen werklozen, maar ook wie al een job heeft en zelfs wie al tientallen jaren werkt, opleidingen blijft volgen. Om werk te vinden of om hun marktwaarde te verhogen en een betere positie op de arbeidsmarkt te kunnen verwerven. Het is dus een goede zaak dat de RVA en VDAB hierop werken. Gelukkig stellen we ook vast dat veel werkgevers sowieso het belang blijven inzien van opleidingen in de brede zin, gaande van cursussen om de job (nog beter) aan te leren en uit te voeren, tot happiness @ work of om werk en privé beter op elkaar te kunnen afstemmen.”

Uitkering altijd behouden als les na 17 uur of ‘s zaterdags

Studies zonder een volledig leerplan kan je altijd (dus zonder goedkeuring van de RVA) combineren met werkloosheidsuitkeringen, op voorwaarde dat je ingeschreven blijft als werkzoekende, beschikbaar bent voor de arbeidsmarkt en ingaat op iedere passende werkaanbieding.

Het gaat onder meer om studies met minder dan 27 studiepunten (= geen volledig leerplan), wanneer je voornamelijk les volgt na 17 uur en/of op zaterdag, een inschrijving met een examencontract ongeacht het aantal studiepunten, de postacademische opleidingen en postgraduaten die enkel leiden tot een getuigschrift, de lerarenopleiding (aggregaat) en het onderwijs voor sociale promotie.

Voor een stage van meer dan 20 uur/week dien je altijd aan de RVA toelating te vragen.

Bij voltijdse studies: mits goedkeuring RVA

Studies met een volledig leerplan (27 studiepunten of meer) kan je volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering mits expliciete toelating van de RVA.

Je komt in aanmerking voor een toelating van de RVA wanneer je bij de officiële begindatum van het eerste jaar van de studiecyclus, aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je mag geen einddiploma hoger onderwijs bezitten (de directeur van het werkloosheidsbureau van de RVA kan op deze voorwaarde een afwijking toestaan);
  • je moet je vorige studies minstens 2 jaar hebben beëindigd;
  • je bent uitkeringsgerechtigd volledig werkloos op het moment dat je de vrijstelling aanvraagt;
  • je moet minimaal 312 dagen werkloosheidsuitkeringen hebben ontvangen in de loop van de twee voorafgaande jaren. Voor studies die voorbereiden op knelpuntenberoepen is dit niet vereist. De RVA stelt voor elk academiejaar een nieuwe lijst van knelpuntberoepen op;
  • de studies moeten van hetzelfde of van een hoger niveau zijn dan de reeds gevolgde studies.

Als je de vrijstelling hebt verkregen, moet je niet meer beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Je mag werkaanbiedingen weigeren en je kan niet geschorst worden wegens langdurige werkloosheid.

Opgepast: je werkloosheidsuitkering kan wel dalen tijdens je studies (zie helemaal onderaan).

Voltijdse knelpuntopleidingen: via de VDAB gratis studeren + werkloosheidsuitkering

Wil je graag voltijds studeren om een diploma te halen voor de zogenaamde knelpuntberoepen, jobs waarvoor de vacatures moeilijk ingevuld geraken?

Je kan deze studies gratis volgen als je aan de nodige voorwaarden voldoet. Je inschrijvingsgeld en leermateriaal worden terugbetaald door VDAB. Bovendien behoud je je werkloosheidsuitkering.

De studies die je gratis kan volgen, vind je in de VDAB opleidingendatabank als je bij doelgroep 'werkzoekende' kiest en bij trefwoord 'okot' ingeeft (= OnderwijsKwalificerend OpleidingsTraject). Opgepast: sommige opleidingen worden enkel in bepaalde regio’s aangeboden, simpelweg omdat het knelpunt zich soms ook enkel regionaal stelt.

Je kan zo'n studie gratis volgen als je aan deze voorwaarden beantwoordt:

  • Je bent ingeschreven bij VDAB als werkzoekende.
  • Je beschikt niet over een diploma secundair (als je een studie secundair onderwijs wil volgen) of hoger onderwijs (als je een studie hoger onderwijs wil volgen).
  • Je bent minstens 22 jaar óf het is langer dan 2 jaar geleden dat je voltijds onderwijs volgde.
  • Je kan je vrijmaken om voltijds te studeren.
  • Je ontvangt van de VDAB een positieve beoordeling tot studiedeelname.

Hoe hoog is de werkloosheidsuitkering?

De werkloosheidsuitkering daalt niet als je een VDAB-contract krijgt. Als je enkel mits goedkeuring van de RVA studeert, kan ze wel dalen. Let wel op: je werkloosheidsuitkering kan met een VDAB-contract niet meer dalen vanaf dat je je studies begint, net daarvoor natuurlijk nog wel (werkloosheidsuitkeringen worden in het begin van de maand betaald voor de maand die verstreken is).

(mr) – Bron: VDAB, Erasmus hogeschool Brussel & Centenvoorstudenten.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 13253 andere jobs