Is levenslang leren een must?
"Levenslang leren is de verantwoordelijkheid van zowel werkgever als werknemer”, stelt Stéphanie Van Parys van Bright Plus.
Wie zijn job verliest, heeft in de meeste gevallen recht op een (werkloosheids)uitkering, al staan daar wel wat verplichtingen tegenover. Zo moet je o.a. actief op zoek gaan naar werk of ingaan op passende jobaanbiedingen. Maar wat als je beslist om het over een andere professionele boeg te gooien en terug te studeren? Heb je dan nog recht op je uitkering?
In bepaalde gevallen kun je hiervoor bij de VDAB een vrijstelling van beschikbaarheid krijgen of aanvragen. Dit betekent dat je tijdens de opleiding niet meer beschikbaar moet zijn op de arbeidsmarkt. M.a.w. je kunt je zonder financiële zorgen volledig concentreren op je opleiding of studie die jou de nodige kennis en vaardigheden opleveren om sneller werk te vinden.
Let wel: tijdens je opleiding kan je uitkering mogelijk wel wat dalen, contacteer je betalingsinstelling voor meer info hierover.
Of je de uitkering wel of niet kan behouden tijdens je studie, hangt af van de gekozen opleiding.
Zoek je als werkzoekende een opleiding voor een job met toekomst? Bekijk dan zeker de opleidingendatabank van VDAB, deze lijst lijst alle opleidingen op die je een grote kans op werk bieden. Bovendien krijg je automatisch een vrijstelling van beschikbaarheid, mits je toegelaten wordt tot de opleiding. Misschien zit er wel een boeiende opleiding tussen die past bij je persoonlijkheid?
Joke Van Bommel, Woordvoerder VDAB: “Wie een opleiding volgt die door VDAB erkend is, kan rekenen op heel wat financiële voordelen. Je behoudt niet alleen je werkloosheidsuitkering tijdens de opleiding, VDAB komt ook nog eens tussen in de onkosten voor de opleiding, vervoersonkosten en kinderopvang indien dat nodig is.”
Hiervoor moet je de vrijstelling voor beschikbaarheid (en dus behoud van de uitkering) zelf aanvragen. Er zijn 5 algemene voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze vrijstelling.
Wanneer VDAB oordeelt dat jouw gekozen opleiding bij CVO of CBE jou meer kansen op werk biedt, kan je mogelijk vrijgesteld worden van beschikbaarheid. Daar bovenop hoef je ook geen inschrijvingsgeld te betalen.
Wil je een opleiding hoger onderwijs volgen, dan moet je studie minstens 27 studiepunten omvatten. Hou er ook rekening mee dat je hogere studie georganiseerd, gesubsidieerd of erkend moet worden door een Gemeenschap. De volledige lijst met voorwaarden vind je hier.
Je beschikt nog niet over een diploma secundair onderwijs. Hou er ook hier rekening mee dat je secundaire studie georganiseerd, gesubsidieerd of erkend moet worden door een Gemeenschap. De volledige lijst met voorwaarden vind je hier.
Wie graag zelfstandige wil worden en hiervoor een opleiding volgt bij bv. Syntra kan hiervoor een vrijstelling van beschikbaarheid ontvangen. Bijkomende voorwaarden: je hebt nog niet eerder een vrijstelling gekregen van VDAB of RVA voor het volgen van die opleiding en je hebt je vorige studies minstens 2 jaar voor het begin van de opleiding beëindigd. Alle voorwaarden vind je hier.
In dit geval ga je op “leercontract” bij een werkgever en leer je de kneepjes van het vak op de werkvloer. Om die vrijstelling te krijgen, heb je nog geen diploma secundair onderwijs en leidt de opleiding tot een beroepskwalificatie. Alle voorwaarden vind je hier.
De hoofdvoorwaarde is dat deze opleiding, studie of stage nog niet bestaat in België. De overige voorwaarden vind je hier.
Lees ook: Hoe vind je een stageplaats in het buitenland?
De specifieke voorwaarden vind je hier.
Extra: 18 ultieme tips voor elke stagiair
(fp/mr)
16 juni 2021"Levenslang leren is de verantwoordelijkheid van zowel werkgever als werknemer”, stelt Stéphanie Van Parys van Bright Plus.
Wat als een faillissement voor je werkgever de enige uitweg is? Welke rechten heb je dan als werknemer?
Uit onderzoek blijkt dat een diploma op zich niet de beste voorspeller is van het latere salaris, wél het gemiddelde behaalde cijfer bij afstuderen.
De bouwsector kampt al jaren met personeelstekorten. Kan duaal leren - de schoolbanken afwisselen met praktische ervaring op de werf - een oplossing bieden?
Het bedrag van de werkloosheidsuitkeringen is gelijk aan een bepaald percentage van je laatst verdiende loon, maar er is wel een loongrens.
Per kalenderjaar mag je momenteel maximaal 600 uren werken als jobstudent, volledig vrij op te nemen tijdens het jaar, aan zeer interessante voorwaarden.
Je werkgever doet beroep op tijdelijke of economische werkloosheid. De vraag is: wat nu? Wat zijn je rechten? En hoeveel uitkering krijg je?
Als je ontslagen wordt, heb je normaal gezien recht op een werkloosheidsuitkering. Maar wat als je zelf je ontslag geeft? Heb je er dan nog recht op? Een overzicht...
De RVA gaat na of je recht hebt op werkloosheidsuitkeringen en berekent hoeveel je werkloosheidsuitkering bedraagt.