Soms is geluk een keuze

12 juli 2012
Voor u betekent de maand juli gretig uitkijken naar vakantie. Voor sommigen betekent juli werk zoeken. Voor het éérst werk zoeken!
Frederik Anseel
“Mijmert u vaak over wat had kunnen zijn, mocht u een andere weg ingeslagen zijn?” (Frederik Anseel, professor organisatiepsychologie Universiteit Gent en hoofd onderzoeksgroep VIGOR)

Eind juni studeerden opnieuw grote horden studenten af. Die horden bestormen nu onstuimig de arbeidsmarkt. In het zoeken naar die eerste job kan je twee soorten studenten onderscheiden, de maximizers en de satisficers.

Maximizers vs. satisficers

De maximizers willen het onderste uit de kan halen en mikken alleen op het beste van het beste. Zij willen hun kansen op een topjob maximaliseren en vergelijken zoveel mogelijk opties om het beste eruit te pikken. Een satisficer is sneller tevreden. Als een satisficer op een leuke job botst, dan neemt hij die en denkt niet meer na over wat er nog zou kunnen zijn. Voor hen geldt als criterium niet het beste, maar goed genoeg.

Het onderscheid tussen maximizers en satisficers is niet beperkt tot het zoeken naar een eerste job. Bent u iemand die wanneer u tv kijkt, voortdurend alle zenders afloopt, terwijl u ondertussen toch naar één programma probeert te kijken? Als u in de auto naar de radio luistert, verandert u dan geregeld van radiostation op zoek naar iets leuker? Fantaseert u vaak over wat had kunnen zijn, hoe uw leven er helemaal anders zou uitzien, mocht u ergens onderweg een andere weg ingeslagen zijn? Wel, dan bent u waarschijnlijk zelf eerder een maximizer dan een satisficer.

Zwaard van Damocles

Je vindt dit zelfs terug in liefdesrelaties. Sommige mensen worstelen hun hele leven met een onbestemd gevoel van onrust in hun relatie, hoewel ze eigenlijk wel gelukkig zijn met de huidige partner. Het idee dat er misschien nog ergens ter wereld iemand rondloopt die een nog perfectere match zou kunnen zijn, hangt voortdurend als een zwaard van Damocles boven het liefdesgeluk.

Maar genoeg over mezelf, ik dwaal af. Terug naar onze jonge jobzoekers. In een studie aan Columbia University volgde men een grote groep MBA-studenten tot een jaar na afstuderen. Net voor afstuderen bracht men in kaart of ze eerder maximizers dan wel satisficers waren. Na een jaar verzamelde men gegevens over hoe het eerste werkjaar was verlopen. Het goede nieuws voor de maximizers is dat zij inderdaad een lucratievere job wisten te bemachtigen. Na een jaar verdienden maximizers ongeveer 20 procent meer dan de satisficers.

Ondanks hun beduidend hogere loon bleken de maximizers echter minder tevreden over de keuze die ze gemaakt hadden. De niet-ingeslagen paden en niet-gemaakte keuzes bleven hen bezwaren. Uit tests bleken de maximizers na een jaar meer pessimistisch, angstig, bezorgd en depressief. Geen prettig vooruitzicht. Succes is krijgen wat je wil, geluk is willen wat je krijgt. Zoek bij die eerste job niet naar het allerbeste. Neem iets wat je leuk vindt en verbind je ertoe. Soms is geluk een keuze.

(fa) 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook