Vorige

1 van 35

Volgende
Volgend artikel:

Kan je een sollicitant onbetaald laten proefdraaien?

Wat kan er mislopen op de eerste werkdag?

16 september 2011
De praktijk leert dat nieuwkomers hun eerste werkdag dikwijls als een afknapper ervaren. Ze voelen zich vreemd en onwennig binnen de bedrijfsmuren, bijvoorbeeld omdat er onvoldoende opvang is georganiseerd.
Je eerste werkdag verloopt soms niet zoals gepland

Een Britse studie liegt er niet om: in veel gevallen is het met de begeleiding van nieuwe werknemers maar povertjes gesteld. Sommige bedrijven pakken het wel heel verkeerd aan. Zo werd aan 12 procent van de nieuwkomers die aan de enquête deelnamen door de security de toegang tot hun' bedrijf ontzegd. De reden: niemand had de veiligheidsmensen verwittigd.

In meer dan de helft van de gevallen werden de nieuwkomers op de eerste werkdag koudweg aan hun lot overgelaten.

Werken zonder bureau

De plaats waar je terecht komt, is natuurlijk ook belangrijk. In stilte had je gedroomd van een rustig plekje, met een comfortabele stoel aan een mooi bureau. Wees echter voorbereid op minder goed nieuws. Uit het onderzoek bleek dat bijna 50 procent van de nieuwkomers tijdens de eerste werkweek geen bureau kreeg toegewezen. Waar ze dan wel hun tijd doorbrachten, wordt er niet bij gezegd. Naar een opleiding kon eveneens meer dan de helft tijdens die eerste week fluiten.

De gevolgen van zo'n aanpak liggen voor de hand: 26 procent van de ondervraagden gaf binnen de maand zijn job op. Ze voelden zich slecht behandeld door hun nieuwe baas. Een koele ontvangst schept een gevoel van wantrouwen, dat maar moeilijk weg te werken valt. De eerste indrukken zijn en blijven nu eenmaal erg belangrijk.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16459 andere jobs