Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 279

Volgende

Sollicitatiekleding voor haar: 8 tips

Voor vrouwen is er veel meer keuze wat betreft zakelijke kleding. Mannen hebben het alvast op dit vlak makkelijker. Enkele sollicitatiekledingtips voor de vrouwen.
#

"Weet je hoe lang het duurt voordat recruiters een oordeel over je gevormd hebben? 30 seconden!", aldus loopbaancoach Sylvie van den Meerendonk en auteur van het boek ‘Nooit meer solliciteren’. “Daarom is die eerste indruk ook zo ontzettend belangrijk. En dat begint al bij het moment dat je het bedrijf binnenstapt en je de recruiter een hand hebt gegeven. Nog voordat je überhaupt iets hebt kunnen zeggen, heeft hij of zij al een oordeel over je. Dus dress to impress!”

Voor vrouwen is er veel meer keuze wat betreft zakelijke kleding. “Vrouwen zijn echt niet meer gebonden aan het mantelpakje met blouse en je haar in een knot. Er zijn genoeg andere manieren om er professioneel uit te zien zonder dat je strak in het pak zit. Maar laat ik wel meteen zeggen, dat dat natuurlijk wel gewoon kan. Als jij je prettig voelt in een mantelpak, dan moet je dat absoluut aantrekken tijdens je sollicitatiegesprek.” Loopbaancoach Sylvie van den Meerendonk geeft enkele sollicitatiekledingtips.

Sollicitatiekleding voor vrouwen: 8 tips 

1. Je vrouwelijkheid niet te veel benadrukken

Wat iedere vrouw wil tijdens een sollicitatiegesprek: beoordeeld worden op haar kwaliteiten en niet op haar vrouwelijkheid. Zorg er dus voor dat je niet te veel je vrouwelijkheid benadrukt tijdens het gesprek. En daarmee bedoel ik dat je niet te veel huid moet laten zien. Ga voor een neutrale, zakelijke outfit. Geen diepe decolleté, geen korte rokjes (net boven de knie is prima), draag een broek of panty’s bij een rokje. Kies bijvoorbeeld voor een nette pantalon met een getailleerde blouse en blazer. Je kan ook een shirt of topje onder je blazer dragen. Hou er dan wel rekening mee dat je je blazer dan eigenlijk niet uit kan doen als het warm is. Met een blouse is dat makkelijker.

2. Kies een neutrale kleur

Ook wat betreft de kleur van je outfit kan je beter kiezen voor neutrale kleuren in plaats van heel uitgesproken kleuren of felle prints. De kleur moet wel bij je gezicht passen, zodat je er op je best uitziet. Online heb je verschillende websites waarop je kan zien wat voor kleurtype je bent (Bv. de test van Libelle). Op basis daarvan kan je bepalen welke kleuren het beste bij je passen.

3. Subtiele accessoires

Je draagt best geen kleding of accessoires die afleiden van je professionaliteit. Draag dan ook geen grote, opvallende oorbellen of ketting, maar juist subtiele sieraden die je outfit ‘af’ maken. Vermijd ook rammelende armbanden, want die zijn heel storend tijdens een sollicitatiegesprek.

4. Mooie pump met dichte tenen

Als vrouw zijn je handtas en schoenen ook belangrijk voor het complete plaatje. Zorg dat ze bij elkaar passen. Laat je naaldhakken in de kast staan en kies voor een mooie pump met dichte tenen. En zorg dat je handtas groot genoeg is voor een schrijfmap, pen, flesje water en je portemonnee en dergelijke. Let er op dat je tas en schoenen schoon en netjes zijn.

5. Check de dresscode van het bedrijf

Voordat je op sollicitatiegesprek gaat, doe je best research naar het bedrijf. Wat doet het bedrijf, hoe ziet de functie eruit enzovoorts. Verdiep je tijdens dat onderzoek ook goed in de cultuur en stijl. Daaruit kan je vaak al afleiden of er een dresscode is binnen het bedrijf. En kom je er zo niet achter, vraag het dan gerust. Het zou toch jammer zijn als je tijdens het sollicitatiegesprek de bal volledig misslaat met je kleding. Over het algemeen kunnen we wel stellen dat je voor een managementfunctie formeler gekleed gaat, dan wanneer je voor een hip en trendy marketingbureau wil werken. Bij die laatste mag je gerust laten zien dat je ook de modetrends op de voet volgt.

6. Zorg voor flatterende kleding die je lichaam op de juiste punten accentueert

Het is een cliché, maar de eerste indruk is zeer belangrijk. Vermijd te strakke of juist te wijde kleding.

7. Vergeet je tenue niet te strijken

Let er op dat je kleding schoon en gestreken is. Je kledij mag nog zo mooi bij elkaar passen, vlekken en plooien zijn absoluut not done.

8. Een ladder in je panty kan echt niet, neem dus altijd een reserve mee

Mannen hebben het echt wel makkelijker… Maar niets aan te doen. Liefste vrouwen: neem altijd een reserve panty mee!

Conclusie?

“Trek vooral kleding aan waarin je je prettig en comfortabel voelt. Dat is goed voor je zelfvertrouwen en daar kan de recruiter niet omheen!”, besluit loopbaancoach Sylvie van den Meerendonk.

(mr) – Met dank aan www.alightcareers.nl  

26 oktober 2016
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook