Vorige

1 van 50

Volgende
Volgend artikel:

Rouwen op het werk: mag het wat menselijker?

Ruim kwart werkt deeltijds

18 juli 2016
Part-Time
Van alle loontrekkenden in ons land werkt 27 procent deeltijds. Bij de mannen werkt 11 procent volgens een deeltijds regime, bij de vrouwen is dat ruim 43 procent. In vergelijking met vroeger zijn in verhouding vooral mannen veel meer deeltijds aan de slag gegaan.

De cijfers komen van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Ze tonen ook behoorlijke verschillen per sector. Zo werken in de horeca en in de zorg en maatschappelijke dienstverlening meer dan de helft van de loontrekkenden deeltijds.

Voor loontrekkende vrouwen is de belangrijkste reden om voor deeltijdse arbeid te kiezen de ‘zorg voor kinderen of afhankelijke personen’. Bij de mannen zijn de ‘persoonlijke of familiale redenen’ dan weer de belangrijkste drijfveer om minder uren op het werk te kloppen.

Over het algemeen is 4/5de werken het populairste deeltijdse regime bij zowel vrouwen als mannen (met 12,6 procent van het totaal), gevolgd door 50 procent-werk (10,6 procent van het totaal).

Deeltijds is toegenomen

In vergelijking met 30 jaar geleden zit het deeltijds statuut in de lift. In 1988 werkte 26 procent van de loontrekkende vrouwen en 2 procent van de loontrekkende mannen deeltijds. In verhouding zien we de toename in deeltijds werk dus ook (en vooral) bij de mannen: op dertig jaar tijd gingen vijf keer zoveel mannen deeltijds werken.

Opvallend is ook dat vandaag 15 procent van de deeltijds werkende personen meer wenst te werken. Het gaat om 173.000 personen op een totaal van 1.154.000 deeltijds werkende loontrekkenden en zelfstandigen van 15 tot en met 64 jaar.

Tweede job

In vergelijking met deeltijds werk is een (officiële) tweede job eerder beperkt. 3,8 procent van de werkende bevolking heeft zo’n tweede job. Dit percentage is hetzelfde bij mannen als bij vrouwen. Concreet gaat het om 95.000 mannen en 85.000 vrouwen met een tweede job. Het grootste deel van die tweede jobs wordt als zelfstandige uitgeoefend.

Hoe hoger het onderwijsniveau, hoe hoger het percentage werkenden met een tweede baan. De sectoren waar de meeste tweede jobs voorkomen zijn de zorg en maatschappelijke dienstverlening en het onderwijs.

(wv) 

  • Jobs voor deeltijds

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14228 andere jobs