Ronny Mosuse: Uitvinder

11 december 2008
Ronny Mosuse, manusje-van-alles, belandde ei zo na niet in de Vlaamse showbizzwereld.
Ronny Mosuse

Techniek heeft me altijd gefascineerd. Ik sleutelde aan brommers om te weten hoe ze werkten. Ook radio's haalde ik uit elkaar. Bovendien slaagde ik erin om ze weer netjes in elkaar te zetten. Of ik bouwde ze om tot versterker voor een piano. Tot mijn 14de tekende ik plannen voor wapens die niet konden doden of voor nieuwe transportmiddelen, zoals iets tussen een duikboot en een vliegtuig. In mijn hoofd klopte alles. De Hoe en Waarom-boeken waren mijn voeding.

Toen ik de muziek ontdekte, merkte ik dat liedjes schrijven toch veel vlotter ging. Daar moest ik geen opleiding voor volgen. Niettemin zit er nog steeds een uitvinder in mij. Ik kan het niet laten om voor praktische problemen oplossingen te verzinnen. Laatst zat ik met een dilemma: ik zou graag mijn kinderen met de fiets naar school laten gaan, mocht het verkeer niet zo onveilig zijn. Om te vermijden dat automobilisten nog verrast zouden worden door fietsers, kwam ik op het idee om auto's met een radar uit te rusten die fietsers opmerkt. Aan het wiel van een fiets zou je een toestelletje kunnen monteren dat signalen uitzendt. In deze gps-tijden moet zo'n systeem realiseerbaar zijn.

"Ik kan het niet laten om voor praktische problemen oplossingen te verzinnen"

Het is wellicht omwille van mijn chaotische geest dat uitvinders me zo aanspreken. Ik kijk graag naar een programma als De Bedenkers. De passionele manier waarop die mensen, ondanks het scepticisme van de buitenwereld, in hun zaak blijven geloven, is schoon om te zien.

Als ik me volledig op de wetenschap en techniek had toegelegd, zou ik het er niet slecht van afgebracht hebben. Maar nooit zou ik voor een specialisatie als de elektromechanica gekozen hebben. Het is pas door open te staan voor verschillende technologieën dat je tot innovatie komt. Een job als industrieel ingenieur zou me zeker liggen.

Hét doel van mijn vondsten zou wel zijn om de wereld vooruit te helpen. Om diezelfde reden heb ik er een tijdlang van gedroomd een soort Martin Luther King te worden. Ook hij zocht naar oplossingen. Hij wilde eeuwigdurende conflicten een halt toeroepen. Echt waar, mocht het ooit helemaal mislopen met mijn muziek, dan is wereldverbeteraar worden zeker een alternatief.

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook