Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 267

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel verdien je in het onderwijs?

Rijken maken meer kans op jobs

Onrechtvaardig, maar waar. Minder capabele mensen uit een hogere klasse vinden gemakkelijker werk dan intelligentere mensen uit een lagere sociale klasse.
#

Een sociaal onrecht waar velen al een vermoeden over hadden, wordt nu ook gestaafd door een onderzoek van de Social Mobility and Child Poverty Commission. Er is niet enkel een glazen plafond tussen mannen en vrouwen, maar ook tussen kinderen van gegoede families en kinderen uit armere gezinnen.

Onderzoek

De organisatie monitort de vooruitgang van de sociale mobiliteit en zet zich in voor het verminderen van armoede bij kinderen binnen het Verenigd Koninkrijk. Zij voerden een studie uit bij meer dan 17000 veertigers en constateerden dat minder geschikte kandidaten uit een hogere bevolkingsrang nog steeds zorgden voor de invulling van de meest prestigieuze of gegeerde functies.

Abigail McKnight, professor aan de London School of Economics, bevestigt dat uit het onderzoek blijkt dat “minder intelligente kinderen met een rijke achtergrond op het ogenblik dat ze 42 jaar zijn 35 % kans hebben een groter arbeidsinkomen te genereren dan intelligentere leeftijdsgenoten die in minder vermogende families zijn opgegroeid”.

Glazen plafond

Deze kandidaten saboteren daarmee een brede sociale mobiliteit. Ze vormen een hindernis, omdat ze vasthouden aan jobs die ze eigenlijk niet verdienen in plaats van ruimte te maken voor meer geschikte kandidaten.

De succesmix in het Verenigd Koninkrijk voor een succesvolle carrière? Een opleiding volgen aan een privéschool en een diploma. Als voorbeeld geeft McKnight een 5-jarige jongen met lagere cognitieve mogelijkheden, die wel naar een privéschool is kunnen gaan. Hij heeft als 42-jarige maar liefst 18% (bij meisjes 29%) meer kans om bij de 5% hoogste verloningen van het land te horen, in vergelijking met leeftijdsgenootjes die aan een openbare school les hebben gevolgd en grotere intellectuele capaciteiten vertonen. Haalt de minder intelligente jongen een diploma dan vergroot de kloof nog tot 111% (bij meisjes 156%).

Familiale achtergrond

Niet alleen hun eigen diploma helpt hen vooruit. Een vader met een diploma geeft hen ook een voorsprong. McKnight neemt het zelfs een stapje verder: “Zelfs een grootvader met een diploma heeft een positieve impact op het loon van de kleinkinderen.”

Nu is dit vaak een indirect gevolg omdat kinderen uit families uit een hogere klasse een betere verzorging kunnen betalen en meer middelen kunnen verstrekken. Het feit dat ze een betere verzorging genieten, heeft meestal een positief effect op hun prestaties. Zo zullen ze vaak niet moeten gaan bijklussen, waardoor ze zich op hun studies kunnen focussen. Verder hebben ze het beste materiaal ter beschikking en kunnen ze dankzij hun gegoede achtergrond, tijdens en na hun studies nog vrijwilligerswerk en extra (onbetaalde) stages lopen (bij prestigieuze firma’s).

Verantwoordelijkheid

Alan Milburn, hoofd van de SMCPC, waarschuwt dat het mede de verantwoordelijkheid is van de werkgevers om opportuniteiten en stagemogelijkheden te voorzien, zodat de achtergestelde groep vlotter de arbeidsmarkt kan betreden. De arbeidsomgeving en topfuncties mogen niet gereserveerd blijven voor kinderen (van mensen) met het meest uitgebreide netwerk en de beste contacten.

Milburn noemt het zelfs een groot schandaal dat de toekomst van een kind of een jonge werkkracht nog kan bepaald worden door een klassensysteem of demografische elementen. Privileges zouden geen factor mogen zijn die meespeelt in de slaagkansen op de arbeidsmarkt.

(sjv) – Bron : Express.be 

14 augustus 2015
Anderen bekeken ook