Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 315

Volgende

Recruiters verspillen hun tijd op sociale media

social profile
Er blijkt weinig of geen verband te zijn tussen het socialemediaprofiel van een jobkandidaat en de potentiële prestaties van hem of haar op de werkvloer.

Sinds de opmars van social media onderzoeken heel wat werkgevers en recruiters de socialmedia-profielen van kandidaten. Dat is intussen vaak een onderdeel van het wervingsproces geworden. Maar het nut op grote schaal daarvan wordt niet bevestigd. Tot die conclusie komt alvast de UNSW Business School uit Australië, waar de Belgische professor Frederik Anseel onderzoeksdecaan is.

Niet accuraat

Volgens de onderzoekers is het allesbehalve zeker dat werkgevers door zo’n gestandaardiseerde social media check ook echt accurate aanwijzingen krijgen over de geschiktheid van een kandidaat voor de functie. En ook niet over zijn of haar toekomstige prestaties of de tijd dat iemand in functie zou blijven.

Er spelen nog aspecten. Zo zijn er ook ethische vragen bij het uitvlooien van en toegang verkrijgen tot sociale media profielen van kandidaten. Bovendien worden recruiters soms (onterecht) achterdochtig bij onvolledige informatie, zoals het ontbreken van socialemediaprofielen.

Lees ook: Mag een bedrijf waar ik ga solliciteren mij googelen?

(William Visterin)

30 oktober 2020
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook