Vorige

1 van 651

Volgende
Volgend artikel:

Aan het opbranden? 7 signalen én de oplossingen

Poetsvrouwen krijgen hulp bij psychische problemen

4 oktober 2018
Elly Huysmans en Jo Mellemans van Het Poetsbureau.
Elly Huysmans en Jo Mellemans van Het Poetsbureau.
De 7.000 werknemers van Het Poetsbureau krijgen voortaan gratis toegang tot een klinisch psycholoog. De onderneming uit Beringen lanceert daarmee een primeur in de sector. Doel van het dienstenchequebedrijf is vooral het taboe en het sectorbreed probleem te doorbreken. “Want bijna 8 op 10 werknemers in onze branche ondervindt mentale klachten die kunnen leiden tot depressies en burn-outs”, zegt Jo Mellemans, CEO van Het Poetsbureau.

Er is al heel wat onderzoek gebeurd naar de oorzaken van mentale bezorgdheden in de poetssector. Financiële moeilijkheden of complexe thuis- en werksituaties staan bovenaan de lijst. Dat gaat gepaard met vermoeidheid (87%), stress (58%) en weinig energie (45%), wat kan leiden tot depressies en burn-outs. Deze psychologische problemen liggen dus aan de oorsprong van een groot deel van het ziekteverzuim. Om de mentale problematiek aan te pakken zijn er al tal van initiatieven op politiek en wetgevend vlak, maar volgens Jo Mellemans kunnen ook de werkgevers een voorbeeld stellen.

Signaal

“Met 7.000 werknemers bestaande uit arbeiders en bedienden hebben we een voldoende kritische massa om een doorsnee van de maatschappij te zien”, zegt hij. “Op basis van aanwezigheidsgesprekken blijkt dat het - ondanks de goede voorwaarden die we bieden - soms moeilijk is voor medewerkers om door de bomen het bos te blijven zien. Omwille van het privéleven in combinatie met het harde werken leidt dit tot langdurige afwezigheid.”

“We geloven dat burn-outs geen modeverschijnsels zijn en willen preventief handelen. Het welzijn van onze medewerkers komt op de eerste plaats, dus we steunen hen in alle begrip en met voldoende tijd. Tegelijk moet dit een signaal zijn dat we als werkgever niet bij de pakken blijven zitten rond dit actueel probleem.”

Gratis consultaties

Concreet kan elke werknemer van Het Poetsbureau, verbonden aan 68 kantoren in Vlaanderen, vanaf nu voor 6 gratis consultaties terecht bij een klinische psycholoog. Daarnaast leidt het bedrijf eigen consulenten op om signalen te herkennen en indien nodig collega’s door te verwijzen op een informele, maar vakkundige manier.

Maggie De Block, minister van Volksgezondheid, juicht de aanpak van Het Poetsbureau alvast toe en vindt het “een zeer knap initiatief”.

(kme) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16732 andere jobs