Teamwork
Vorige

1 van 347

Volgende

Peptalk in 5 stappen

Zit je collega er een beetje door? Laat de sfeer op bureau de laatste tijd te wensen over? Is jullie inspiratie ver zoek? Doe er wat aan!
#

Hoe? Een stevige portie peptalk doet vaak wonderen. Die geef je niet door luid te schreeuwen of grootspraak te gebruiken, wel door gericht te luisteren en relevante dingen te zeggen.

Ons 5-stappenplan:

 1. Luister naar de ander
  Zit je collega in de put? Maakt hij zich zorgen over iets? Of ziet zij het even niet meer zitten? Om dat te weten, moet je in de eerste plaats goed luisteren. En je ogen open houden! Waar zijn de mensen rondom jou mee bezig? Zien ze er gemotiveerd uit, of net niet? Wie enkel met zichzelf bezig is, zal zoiets niet merken …

 2. Toon interesse
  Soms hoef je niet eens een peptalk te geven om iemand aan te moedigen: het tonen van interesse kan al voldoende zijn. Vraag je collega of baas wat precies het probleem is. Luister en stel iedere vraag die bij je opkomt. Probeer het gesprek volledig over die ander te houden, grijp niet iedere mogelijkheid aan om het gesprek op jezelf te betrekken.

 3. Zoek naar de kern van het probleem
  Bij het stellen van je vragen is het belangrijk om de kern van het probleem te ontdekken. Is je collega écht bang om voor zichzelf te beginnen, of is hij bang om te falen? Misschien heeft hij zich nog niet voldoende georiënteerd en weet hij gewoon nog te weinig over zijn mogelijkheden om met een gerust hart van start te gaan? Als je de kern van het probleem kunt bepalen, dan weet je ook precies hoe je in je peptalk een gevoelige, motiverende snaar kunt raken.

 4. Inspireer
  Heb je de kern van het probleem te pakken, dan is het tijd voor je inspirerende peptalk. Ga hierin uit van je op te beuren collega. Gebruik niet 'ik', maar 'jij'. Moedig hem of haar aan tot actie. Doe dit op een vriendelijke manier, maak duidelijk dat je hen begrijpt en stel ze concrete stappen voor. Meer dan dat is een peptalk niet.

 5. Laat je inspireren
  Als het goed is, heb je door middel van jouw peptalk mensen in beweging gekregen: het balletje dat stil was komen te liggen, is weer beginnen rollen. Voelt goed, nietwaar? Maak van dit gevoel gebruik om ook jezelf weer op te peppen. Tijd om die onafgewerkte projecten af te ronden en de koe bij de horens te vatten.

(kv) - Bron: hoedoe.nl   

26 augustus 2010
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook