Bazen
Vorige

1 van 400

Volgende

Nieuwe leidinggevenden zijn strenger

Personen die niet vertrouwd zijn met macht, blijken deze sneller te misbruiken wanneer ze in een leidinggevende positie worden geplaatst. Ervaren machthebbers worden dan weer minder betrapt op wangedrag. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de University of Kent en de University of Adelaide.
#

De studie, die werd uitgevoerd bij 500 participanten uit het Verenigd Koninkrijk en Australië, ging onder meer na hoe participanten zouden reageren op overtredingen zoals plagiaat, nalatigheid, roddelen en dronken gedrag.

Wat bleek?

Onderzoekers Mario Weick (University of Kent) en Peter Strelan (University of Adelaide) ontdekten dat mensen waarvoor het begrip 'macht' nieuw is meer straffen uitvoerden dan mensen die vertrouwd zijn met het uitoefenen van macht.

Dit gebrek aan tolerantie bij nieuwe leidinggevenden en dus onervaren machthebbers blijkt vooral een reactie te zijn op een gevoel van kwetsbaarheid tegenover mogelijke bedreigingen. Vertrouwde machthebbers vertonen daarentegen een grotere verdraagzaamheid tegenover fouten, omdat zij zich door hun ervaring minder kwetsbaar en bedreigd voelen.

Lichaamshouding

Niet alleen het hebben van macht, maar ook bepaalde lichaamshoudingen beïnvloeden de bereidheid tot straffen. Zo bleek dat zowel een uitgestrekte lichaamshouding als een gebalde vuist een bepaalde energie teweegbracht bij de participanten die niet vertrouwd waren met macht, waardoor zij harder gingen straffen.

Dit effect werd echter niet vastgesteld bij proefpersonen die gevraagd werden op de vloer te gaan zitten of de handpalmen open te houden.

(nm) – Bron: Healthmedicinet.com & Express.be 

6 januari 2014
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte