Nieuwe job? Stel eerst 4 financiële vragen

Werk vinden is op zich al niet evident. De juiste job vinden, in de juiste sector, in het juiste bedrijf en met een correct salaris al helemaal niet. Toch is het goed om een jobaanbod niet direct te aanvaarden, en eerst een paar vragen te stellen zodat je geen kat in een zak koopt.
#

1. Krijg ik een gsm, laptop of tablet van het werk? Wat moet ik zelf betalen van mijn gsm-rekening?

Krijg je een gsm, laptop of tablet van het werk? Of krijg je een gsm- en data-abonnement? Zo niet, misschien krijg je het na enkele jaren dienst? Heel wat bedrijven geven bijvoorbeeld een forfaitair bedrag waarmee je mag bellen en surfen, ook privé. Vraag alles goed na. Welk bedrag is voor jouw rekening, moet je een code indrukken voor je privégesprekken ...? Met bijvoorbeeld een gsm (of smartphone) van het werk en je werkgever die maandelijks de eerste 25 euro van je gsm-abonnement betaalt, kom je op jaarbasis al gauw aan een serieus bedrag. Geld dat je niet zelf moet betalen.

Vraag voor je in dienst komt, goed na of je hiervoor in aanmerking komt en voor welk bedrag. Maar let goed op: laat door je (toekomstige) werkgever narekenen wat dat betekent voor je loonbrief, want op voordelen zoals een gsm of tablet van het werk moet je belastingen betalen, het zogenaamde voordeel van alle aard. Dat betekent dat je minder nettoloon overhoudt. Maar als het zaken zijn die je toch nodig hebt of zou kopen, dan ben je meestal voordeliger af als je werkgever het betaalt, ook als je er belastingen op moet betalen.

2. Kan ik het voordelenpakket herzien?

De extra voordelen die een werkgever aan zijn werknemers geeft, gaan van een pensioenspaarplan, een hospitalisatieverzekering (soms uitgebreid tot je hele gezin) tot aandelenopties en extra vakantiedagen. Elk bedrijf heeft zijn uniek pakket, het is dus belangrijk te bepalen welke dingen jij het belangrijkst vindt. Dit hangt af van je eigen voorkeur, je gezinssituatie ... je voorkeur kan dus variëren in de tijd.

Bij indiensttreding of promotie kan je proberen dit pakket aan te passen en naar je hand te zetten. Niet alle voordelen starten ook op je eerste werkdag. Zorg dus dat je zeker gedekt blijft met een eigen hospitalisatieverzekering totdat die van het bedrijf in werking treedt. Of doe zelf aan pensioensparen en langetermijnsparen als het pensioenspaarplan van je werkgever pas na een aantal jaren dienst op volle kracht begint te draaien.

3. Kom ik in aanmerking voor een bonus? Welke prestaties tellen?

Niet alle bedrijven geven bonussen aan hun werknemers, en niet alle werknemers komen ervoor in aanmerking. Zorg ervoor dat je een goed zicht hebt op je totaal remuneratiepakket, het is niet enkel je maandelijks nettoloon dat telt. Bonussen kunnen afhangen van je eigen individuele prestaties, maar ook van die van je afdeling of het hele bedrijf. Vraag dit dus goed na, zodat je weet waarvoor je werkt. Let ook goed op dat je basisloon hoog genoeg is en bonussen enkel zorgen voor een leuk extraatje.

4. Wat is mijn brutoloon?

In de loononderhandelingen met je werkgever spreek je best altijd over het brutoloon. Het brutoloon is je loon zonder enige aftrek voor de belastingen of de sociale zekerheid. Maar het is niet wat je werkgever voor jou betaalt: hij betaalt bovenop het brutoloon ook nog de werkgeversbijdrage voor de sociale zekerheid.

Niet elke werknemer met hetzelfde brutoloon, houdt netto hetzelfde over. Indien je kinderen ten laste hebt, worden er minder belastingen afgetrokken en is jouw nettoloon hoger.

Het is belangrijk dat je het totale bedrag van je loon kent. Het is je brutoloon dat telt voor de opzeggingstermijn, de opzeggingsvergoeding, het gewaarborgd loon, de werkloosheidsuitkeringen, de vergoedingen voor arbeidsongevallen en beroepsziekten, je pensioen later, enzovoort ... Extralegale voordelen en kostenvergoedingen tellen hiervoor niet mee. Dus niet enkel het bedrag dat maandelijks op je rekening overgeschreven wordt door je werkgever is van belang.

(mr) 

17 december 2012
Anderen bekeken ook