Discriminatie
Vorige

1 van 88

Volgende

Niets zo schaars als vrouwelijke IT-baas

Er zijn weinig vrouwen in de IT-sector. Dat is bekend. En vrouwelijke chefs of managers in de IT-sector: die zijn er nog veel minder.
#

Uit een recente studie van McKinsey blijkt dat vrouwen 2,5 keer meer dan mannen vinden dat IT 'niets voor hen' of 'saai' is. Ook al hebben ze misschien goede eigenschappen om een mooie carrière in de IT-sector uit te bouwen. De onderzoekers suggereren om deze perceptie te keren door te wijzen op het belangrijke werk dat informatici en hun werkgevers doen. Studenten willen later werk uitvoeren waarmee ze impact hebben op de wereld rondom hen.

Slechts vier op de duizend

Dat de weg nog lang is, bleek ook uit onderzoek door de Europese Unie. Van de duizend vrouwen in de EU met een hogere opleiding, bezitten er slechts 29 een ICT-diploma. Bij mannen zijn dat er 95. En algemeen: slechts vier van de duizend vrouwen komen uiteindelijk in de ICT-sector terecht.

Opvallend is dat in de ICT-sector slechts 19 procent van de Europese werknemers een vrouw als chef heeft, terwijl dat in andere sectoren 45 procent is. Hiermeer wordt een andere uitdaging aangekaart: terwijl het aandeel van vrouwen met een ICT-diploma op de 30-jarige leeftijd op 20 procent ligt in de ICT-sector, is dat op 45-jarige leeftijd slechts 9 procent meer. Het komt er als sector dus niet alleen op aan om meisjes aan te trekken, maar ook om ze te houden.

(wv) 

29 april 2016
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook