Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 787

Volgende

Moe? 11 tips om je werk tóch (snel) gedaan te krijgen

Werken voelt pas echt aan als werken als je moe bent. Je wil er dan ook zo snel mogelijk van af zijn. Na een avondje stappen kan een pijnstiller de eerste stap zijn. Deze 11 andere tips maken er toch nog een productieve dag van. Maar vanavond op tijd in bed hé!
#

1. First things first

Maak een lijst van alle dingen die vandaag op de agenda staan. Rangschik ze in functie van moeilijkheids- en belangrijkheidsgraad, met de belangrijkste taken als eerste. Voer ze dan ook in deze volgorde uit. De eerste uren van de dag zijn immers de productiefste! Ochtendstond ...

2. Take a break

Korte pauzes kunnen wonderen doen. De algemene regels is: neem elke 50 minuten een pauze van 5 minuten. Zelfs een onderbreking van slechts 30 seconden kan je tot 13% productiever maken. Er zijn dan ook voldoende apps beschikbaar die je op tijd laten weten dat het tijd is voor een korte pauze. Die apps kunnen zeker helpen, als je tenminste genoeg karakter hebt om je andere apps tijdens het gebruik met rust te laten.

3. Digitale detox

Zelfs de kleinste melding op je smartphone of computer kan je aandacht volledig verstoren. Soms volstaat het om je smartphone nog maar te zien liggen om reeds afgeleid te zijn. Daarom houd je best een half uurtje per dag vrij om je e-mails te lezen. De beste resultaten worden gehaald wanneer je je volledig op één ding kan focussen.

4. Flexwerken, letterlijk

Een slechte zithouding is nefast voor een harde werker. De onderrug-stretch is een aanrader, die kan je gemakkelijk aan je bureau uitvoeren. Breng met een rechte rug één van je knieën naar je borst, zet je handen onderaan je dij en trek het been nog iets dichter. Houd deze positie 30 seconden aan. Een kleine stretchoefening bevordert de toestroom van zuurstof naar je hersenen. Houd er rekening mee dat je collega’s in het begin misschien aan het lachen slaan, maar dat was toch ook gezond?

5. “Bulletproof” koffie

Een “Bulletproof” koffie is een koffie aangelengd met twee eetlepels boter of kokosnootolie. Deze koffie boost je cognitieve functies en houdt je enkele uren gaande. Het is niet onbelangrijk de koffie met klont boter ook te mixen. Nu ja, wakker schrikken doe je sowieso wanneer je dat vergeet alvorens het drinken.

6. Op locatie

Verandering van omgeving zal je creativiteit en concentratie ten goede komen. Bijvoorbeeld even een koffiebar opzoeken en daar wat werken, kan goed doen. Het is geen slecht idee om ook een hoofdtelefoon of oordoppen mee te nemen voor het geval je buur zich verslikt in zijn per ongeluk ongemixte “Bulletproof” koffie.

7. Meten is weten

Voldoende water drinken is belangrijk, maar hoe weet je nu of voldoende wel voldoende is? Drink water uit een fles met hydratatietracker. Dit is een fles waarop aangegeven staat hoeveel je per uur moet gedronken hebben. Je kan deze natuurlijk ook zelf maken. Dehydratatie zorgt immers voor extra vermoeidheid, iets wat je op een dag als deze echt wel kan missen!

8. Staan gaat beter

Staand werken maakt je niet alleen beter gezind, het zorgt ook voor een betere hersenactiviteit. In een studie waarin werknemers zeven weken rechtopstaand werkten, bleken ook de stress en de (mentale) vermoeidheid afgenomen.

9. Luister naar muziek die je niet kent

Gematigd omgevingsgeluid bevordert de prestaties. Wanneer je muziek luistert die je niet kent, zal je jezelf ook niet betrappen op het meezingen en kan je geconcentreerd blijven werken. Verschillende apps zoals Spotify voorzien afspeellijsten die gebaseerd zijn op jouw muzieksmaak, ideaal om nieuwe muziek te leren kennen.

10. Raamwerk

Natuurlijk licht zorgt voor betere werkprestaties, daarom ga je best dicht bij een raam zitten. De gordijnen of rolluiken zet je tijdens de werkuren best helemaal open, tenzij er buiten interessantere dingen aan het gebeuren zijn dan op je werk.

11. Pepermuntolie for the win

Zet een flesje pepermuntolie op je werktafel. Het aroma van de olie houdt je alert. Je kan deze olie ook op je polsen smeren zodat je er actief aan kan ruiken wanneer de concentratie even minder is. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over eventuele onaangename geuren die je verspreidt op een iets te warme dag.

Hopelijk helpen deze tips om je vermoeidheid te vergeten op het werk. Maar genoeg geluierd nu, aan de slag!

(mr) 

26 februari 2018
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook