13 (wetenschappelijk bewezen) redenen om koffie te drinken

Koffie, gezond? Jazeker, toch als we verschillende studies mogen geloven. Zo is er bijvoorbeeld aangetoond dat koffiedrinkers minder kans maken om een ernstige ziekte te krijgen. Enkele wetenschappelijk bewezen 'gezondheidsvoordelen' van koffie op een rij …
#

1. Energieniveau & slimmer worden

Een kopje koffie kan je helpen om je minder moe te voelen en het doet je energieniveau de hoogte ingaan. Dit komt doordat koffie de stimulans cafeïne bevat, dat een remmende neurotransmitter in de hersenen blokkeert met een stimulerend effect tot gevolg. Verscheidene studies tonen aan dat koffie diverse aspecten van de hersenfunctie kan verbeteren, zoals het geheugen, de gemoedstoestand, de waakzaamheid, de reactietijd en de algemene cognitieve functies.

2. Vet verbranden

Cafeïne is een van de weinige natuurlijke stoffen waarvan bewezen is dat het helpt om vet te verbranden. Onderzoek wijst uit dat cafeïne de stofwisseling kan stimuleren. Uit andere studies blijkt bovendien dat cafeïne de vetverbranding bij zwaarlijvige individuen met 10 procent doet verhogen en met 29 procent bij magere mensen. Het is echter wel mogelijk dat deze effecten afnemen bij langdurige koffieconsumptie.

3. Fysieke prestaties

Een sterk koffietje een halfuur voor je naar de fitness gaat, blijkt geen slecht idee. Het is immers aangetoond dat koffie de fysieke prestaties aanzienlijk kan verbeteren. Cafeïne doet het adrenalineniveau stijgen en laat daarnaast vetzuren vrij uit het vetweefsel.

4. Essentiële voedingsstoffen

Koffie is meer dan alleen zwart water. Het bevat veel voedingsstoffen zoals riboflavine (vitamine B2) , pantotheenzuur (vitamine B5), kalium, magnesium en nicotinezuur.

5. Diabetes type 2

Koffiedrinkers lopen een duidelijk verminderd risico op het krijgen van diabetes type 2, een ernstige ziekte die wereldwijd zo'n 300 miljoen mensen treft. Uit diverse studies blijkt dat fervente koffiedrinkers 23 tot zelfs 50 procent minder risico hebben om de ziekte te krijgen. Eén studie toont zelfs een vermindering aan van 67 procent.

6. Alzheimer en dementie

Wie veel koffie drinkt, zou tot 65 procent minder kans hebben om Alzheimer te krijgen. Regelmatig een kopje koffie drinken kan er dus voor zorgen dat Alzheimer niet of later optreedt.

7. Parkinson

Eveneens uit talrijke onderzoeken komt naar voren dat wie regelmatig een kopje koffie drinkt minder risico loopt op het krijgen van Parkinson. Het is de cafeïne die zorgt voor dit effect, bij mensen die cafeïnevrije koffie drinken, werd het effect namelijk niet aangetoond.

8. Bescherming van de lever

Koffiedrinkers maken bovendien minder kans om cirrose te krijgen, dat kan worden veroorzaakt door verschillende ziektes die de lever aantasten.

9. Depressie

Uit een studie van Harvard blijkt dat vrouwen die 4 of meer kopjes koffie per dag drinken tot 20 procent minder kans maken om in een depressie te belanden. Een andere studie bij 208.424 individuen toont aan dat 4 dagelijkse kopjes de neiging tot het plegen van zelfmoord met 53 procent doet afnemen.

10. Lever- en darmkanker

De ontwikkeling van lever- en darmkanker kan worden ingeperkt door koffie te drinken. Zo maken koffiedrinkers 40 procent minder kans op de diagnose leverkanker. Daarnaast bleek uit een onderzoek bij 489.706 individuen dat mensen die 4 tot zelf 5 koffies per dag drinken 15 procent minder kans lopen op darmkanker.

11. Hart- en vaatziekten en beroerte

Het is bewezen dat koffie de bloeddruk kan verhogen. Dat effect is vaak echter klein en gaat meestal weg als men regelmatig koffie drinkt. Toch kan dit bij sommige mensen problematisch zijn, dus denk hieraan, als je een verhoogde bloeddruk hebt. Studies ondersteunen echter NIET de mythe dat koffie zou leiden tot meer hart- en vaatziektes. Daarnaast tonen sommige onderzoeken aan dat beroertes minder vaak voorkomen bij koffiedrinkers.

12. Langer leven

Gezien het feit dat koffiedrinkers minder kans hebben om bepaalde ziektes te krijgen, is het logisch dat koffie kan helpen om langer te leven. Verscheidene onderzoeken hebben in het verleden al aangetoond dat koffie drinken beschermt tegen vroegtijdig overlijden.

13. Grootste bron van antioxidanten

Voor vele mensen is hun dagelijkse kopje koffie een van de gezondste aspecten van hun voedingspatroon, aangezien koffie een enorme hoeveelheid antioxidanten bevat. De meeste mensen verkrijgen trouwens meer antioxidanten uit koffie dan uit fruit en groenten.

>> Tot slot tonen ook onze artikels ' Koffie voorkomt fysieke kantoorklachten' en 'Koffie op kantoor: niks dan voordelen!' welke voordelen koffie nog zoal kan opleveren ...

(nm) – Bron: Businessinsider.com 

9 december 2013
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook