Wat de zakenwereld kan leren van het voetbal
Mensen zijn het al langer eens dat voetbal en de bedrijfswereld op elkaar lijken. Managementspecialisten beweren zelfs dat de zakenwereld nog wat kan leren.
Frederik Anseel, professor bedrijfspsychologie aan King’s College London, gaf in een recente column, die in De Tijd verscheen, een originele invulling aan de uitdaging. “In een war for talent hebben bedrijven de neiging om talent buiten de organisatie te verheerlijken ten koste van het talent dat al in de organisatie werkt”, stelt Anseel. Hij omschrijft het als het Olivier Deschacht-syndroom, naar de Belgische voetballer bij Anderlecht, met onder meer deze lessen.
Olivier Deschacht is al zestien seizoenen een trouwe maar eerder ondergewaardeerde Anderlecht-verdediger. In al die jaren kocht zijn club talloze andere verdedigers aan, maar geen enkele kon Deschacht echt lang uit de ploeg houden.
Maar in veel andere bedrijven zouden de plaatselijke Deschachts al lang vertrokken zijn. “Uw inspanning om unieke talenten aan te werven, kan er dus voor zorgen dat u net meer talent verliest”, benadrukt Anseel.
Veel bedrijven hebben niet altijd een goed zicht op alle talenten van hun mensen. Daardoor benutten ze ook niet hun volledige potentieel. Zo was Deschacht als voetballer aanvankelijk een linksbuiten, maar werd hij omgeschoold tot een vrij succesvolle verdediger. “Mensen doen soms niets meer dan wat van hen verwacht wordt. Maar dat beperkt uw zicht op hun talenten, ook de onontdekte.”
Naast de bevindingen van Anseel, kunnen bedrijven ook wat leren over de eerbied voor anciënniteit. Deschacht, die volgende maand 37 wordt, is in voetbaltermen eigenlijk al pensioengerechtigd. Maar de club bleef (noodgedwongen) een beroep doen op de voetballer, ook voor de moeilijke Europese matchen.
De strijd om de sollicitant
(wv) - Bron: MARK Magazine
Mensen zijn het al langer eens dat voetbal en de bedrijfswereld op elkaar lijken. Managementspecialisten beweren zelfs dat de zakenwereld nog wat kan leren.
Het succes van teams hangt al te vaak af van één persoon. Zolang het goed gaat, is dat misschien zelfs geen probleem. Maar wat als deze persoon wegvalt?
Jaloers op de bedragen die voetballers krijgen voor hun transfer naar een andere ploeg? Wat als bedrijven hetzelfde zouden doen als ze talent wegkapen?
Voetbalvedette Lionel Messi heeft bij zijn club FC Barcelona een nieuw contract ondertekend dat hem tot 30 juni 2021 aan de Catalaanse voetbalclub bindt. Zijn loon?
Jobat sprak met Dury over het coachen van jonge mensen. “Ik wil zo veel mogelijk weten over elke speler. Ook als hij privéproblemen heeft.”
Erbij horen bepaalt mee ons werkgeluk. Maar medewerkers die zich verbonden voelen met elkaar en hun organisatie, dat komt niet vanzelf...
Energie is niet uit het nieuws weg te slaan. De sector heeft, mede door de overgang naar groene technologie, zijn knelpuntberoepen. We zetten er enkele op een rij.
We zien bij werkgevers de motivatie om werknemers te helpen in deze financieel uitdagende tijden. Ligt er voor jou een extra loonsverhoging in het verschiet?
Ook al ligt het diploma van ingenieur vandaag goed in de markt, toch hebben meer en meer afgestudeerde ingenieurs de neiging om verder te studeren.