Vorige

1 van 188

Volgende
Volgend artikel:

Het ene ontslag is het andere niet

Ontslag? 8 tips om ondanks alles je energie hoog te houden

25 november 2016
Het leven bevat ook minder aangename kanten. Zo staat ontslag in de top tien van meest ingrijpende gebeurtenissen die een mens kan meemaken. Hoe kun je zo goed mogelijk omgaan met deze situatie?
ontslagen

1. Sla het nieuws een keertje over

Het is niet bemoedigend om dagelijks via radio, televisie en kranten te vernemen dat er weer zoveel werklozen zijn bijgekomen. “Dit is een deel van de realiteit. Oké, maar ik merk ook dat er dagelijks mensen een nieuwe, leuke baan vinden, en dat komt nooit in de pers”, stelt carrièrecoach Katrin Van de Water.

2. Kies voor structuur in je leven

Wie geen reden heeft om ‘s morgens op te staan, voelt zich passief worden. Hou de regelmaat van opstaan, eten en slapen vast. Bouw ook in de rest van je dag structuur in. “Bepaal vooraf hoeveel uur je bezig wilt zijn met werk zoeken en plan dit in. Wissel dit af met ontspannende, leuke activiteiten”, stelt Van de Water voor.

3. Wees mild voor jezelf

Je kunt je heel lang afvragen ‘waarom ik?’. Dit kost veel energie. Je hebt zelf niet voor deze situatie gekozen. “Maak jezelf geen verwijten en probeer in het ‘nu’ te leven”, stelt ze.

4. Doe leuke dingen

Belangrijk is dat je ‘onder de mensen blijft’. Als je baan wegvalt, heb je sowieso minder contacten. Zoek het gezelschap van anderen op. “Als je er behoefte aan hebt, praat over hoe je je voelt en wat je bezighoudt”, raadt Van de Water aan. “En beweeg veel, liefst in de buitenlucht! Dagelijks een halfuurtje wandelen doet al wonderen.”

5. Neem tijd

Neem tijd om je ontslag te verwerken en na te denken over hoe je je toekomst ziet, over wat jij echt wilt. “Neem niet te snel de eerste, de beste baan aan.”

6. Zie de positieve kanten

Je hebt nu tijd om dingen te doen waar je anders nooit tijd voor had: naar de markt gaan, een cursus volgen, de kinderen afhalen van school, de woonkamer een nieuwe kleur geven, winkelen …

7. Tel je zegeningen

Wat Van de Water ook aanraadt, is om elke dag voor het slapengaan drie dingen op te schrijven die jou die dag een goed gevoel gaven. “Focus op je successen, resultaten, trots-momenten, blije momenten, pleziermomenten, geluksmomenten, lachmomenten of persoonlijke overwinningen. Hoe kleiner hoe beter!”

Lees verder:

8. Exploreer 

In samenwerking met MARK Magazine
(kvdw/wv) – Bron: MARK Magazine 

Katrin Van de Water is carrièrecoach bij Passion for Work, dat ze in 2006 oprichtte. Katrin schreef het gratis e-book Personal Branding, wat je kunt downloaden via www.passionforwork.be. 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15085 andere jobs