Starters
Vorige

1 van 193

Volgende
Volgend artikel:

Meer dan 100 STEMfluencers komen les geven

Het SODA-attest: een brug tussen scholen en bedrijfsleven

"Attitude is belangrijker dan technische kennis. Onze klanten zijn bereid om sterk te investeren in de ontwikkeling van technische competenties als de attitude goed zit.” (Simon Mensaert, dagelijks bestuurder/voorzitter vzw SODA-jobs)
“Het SODA-attest is vandaag een grote meerwaarde op de arbeidsmarkt. Het is een attest dat studenten beoordeelt op stiptheid, orde, discipline en attitude in het beroeps-, buitengewoon-, deeltijds- en technisch secundair onderwijs. Bedrijven staan open om te investeren in young graduates als de attitude en de motivatie positief zijn”, opent Sophie Vanden Eynde, senior sales coach bij uitzendselectiebedrijf Accent Jobs.
kloof
"Attitude is belangrijker dan technische kennis. Onze klanten zijn bereid om sterk te investeren in de ontwikkeling van technische competenties als de attitude goed zit.” (Simon Mensaert, dagelijks bestuurder/voorzitter vzw SODA-jobs)

“Er heerst een war for talent, de vraag naar kwalitatieve medewerkers – onder meer in technische beroepen – is groter dan het aanbod. Uit onderzoek van Federgon blijkt dat 50% van de werkzoekende young graduates aanklopt bij een uitzendselectiebedrijf tijdens hun zoektocht naar een vaste job. Daarom wil Accent Jobs als uitzendselectiebedrijf deze generatie ondersteunen via het SODA-attest en de nodige begeleiding naar werk.”

Accent Jobs was een van de eerste partners die de schouders onder het SODA-project zette, in zeer nauwe samenwerking met Simon Mensaert, dagelijks bestuurder/voorzitter van de vzw SODA-jobs. “Onze ervaring leert dat attitude belangijker is dan technische kennis. Onze klanten zijn bereid om sterk te investeren in de ontwikkeling van technische competenties als de attitude goed zit.”

Heel het jaar door evalueren

Momenteel participeren 62 scholen in het SODA-project. Het betreft 28.000 leerlingen uit de tweede en derde graad middelbaar onderwijs. “De leerlingen worden een heel jaar geëvalueerd op de vier competenties. Door het attest te behalen, kunnen ze hun motivatie, gedrevenheid en attitude aantonen als ze op de arbeidsmarkt komen."

"Het attest kan zo een doorslaggevende factor zijn om bedrijven te overtuigen om een kandidaat een kans te geven en in hem/haar te investeren op lange termijn, ook al beschikt hij/zij nog niet over de gevraagde ervaring.”

Begeleiding vanaf eerste stap op arbeidsmarkt

Sophie Vanden Eynde legt uit dat begeleiding van de kandidaat centraal staat vooraleer hij/zij wordt voorgesteld aan een bedrijf. “We nodigen een kandidaat uit voor een interview en nemen referenties af. Daarna testen we wat de kennis en motivatie is voor de job die hij/zij graag wil doen. Pas daarna stellen we een kandidaat voor aan een bedrijf. Tijdens dit hele proces volgen we de kandidaat telkens op met de juiste info en feedback. We begeleiden tot bij het sollicitatiegesprek en het eventuele vaste contract, door evaluaties en waarderingsgesprekken te voeren met zowel de kandidaat als het bedrijf. Wanneer de kandidaat een vast contract krijgt, laten we hem/haar pas los.”

Mooie opstap voor technische profielen

“Het SODA-attest is bij uitstek een mooie opstap voor kandidaten in knelpuntberoepen. Heel wat industriële bedrijven zien uit naar een kennismaking met jongeren die beschikken over een SODA-attest, want motivatie en attitude staan vandaag boven ervaring. Voor technische profielen gaat het onder meer over mecaniciens, elektriciens of houtbewerkers. Maar ook voor een ‘klassiek’ beroep zoals kapster is een SODA-attest een meerwaarde bij de zoektocht naar vast werk”, besluit Sophie Vanden Eynde.


(bv) - Bron: MARK Magazine 

13 februari 2017
Anderen bekeken ook