Collega's
Vorige

1 van 577

Volgende
Volgend artikel:

Wordt artificiële intelligentie jouw beste collega?

Heb jij een beste vriend op kantoor?

Is het jaarlijkse personeelsfeest iets waar jij met tegenzin naartoe trekt? Bij de Uncle Ben’s-fabriek van Mars in het Kempense Olen tellen ze er de dagen voor af! Connecteren, samenkomen en er zijn voor elkaar liggen dan ook aan de basis van het UB Fit-programma dat jaren geleden het leven zag. En dat gaat veel verder dan een jaarlijkse happening voor het personeel.
#

Mars is bij het grote publiek vooral gekend van de wereldberoemde chocoladeproducten, waaronder M&M’s, Twix, Snickers en Mars, naast de vertrouwde merken van honden- en kattenvoeding, waaronder Pedigree, Whiskas, Sheba, Cesar. En uiteraard ook de rijst en sauzen van Uncle Ben’s en de tarwekorrels van Ebly. Wat minder geweten is, is dat de rijstfabriek van Uncle Ben’s, de enige productieomgeving in Europa binnen de Mars-groep voor droge rijst, in Olen staat.

Wat bij de fabriek in Olen heel erg opvalt, is de geëngageerde aanpak rond activiteiten naast het werk, die allemaal worden samengebracht onder de noemer UB Fit. “Het initiatief van UB Fit is vanuit de medewerkers begonnen”, vertelt Marc Ooms, lid van het UB Fit steering team, die bij Mars Olen instaat voor continuous improvement en training en al 32 jaar bij Mars aan de slag is. “We voelden zoveel energie en ideeën bij de medewerkers om naast het werk ook nog samen te komen en dingen te organiseren, dat we met een aantal medewerkers besloten om er iets mee te doen. Zo ontstond het zogenaamd UB Fit steering team.”

“We zijn een team van een vijftal medewerkers met heel uiteenlopende functies, die de voorstellen van activiteiten van alle collega’s bundelen”, vertelt Ellen Smeets, personeel medewerkster bij Mars Olen en zelf lid van dit team. “Wij faciliteren alleen de organisatie van het event en bekijken de voorstellen op basis van een aantal criteria die ons nauw aan het hart liggen bij Mars: gezondheid, welzijn, betrokkenheid en ‘fun’. Maar uiteindelijk wordt het helemaal door de persoon die de activiteit voorstelt, zelf georganiseerd”, vertelt Smeets. Ook de Great Place To Work-enquête toont volgens haar aan dat een algemeen gevoel van welzijn nauw verbonden is met gedrevenheid en daar geloven de 147 medewerkers van Olen steevast in. Maar liefst 91 procent van alle fiere medewerkers ervaren Mars als een een heel goede organisatie om voor te werken.

Nieuwe Gezondheids- & Welzijnsambitie van Mars Food start bij medewerkers

Mars Food heeft recent haar nieuwe Gezondheids- & Welzijnsambitie (‘Health and Wellbeing ambition‘) wereldwijd bekend gemaakt. “Geheel in de lijn van onze voedingsdoelstellingen, betekent onze Gezondheids- & Welzijnsambitie onder meer het engagement om de voedingswaarde van onze gerechten te verbeteren en de mensen te inspireren tot samen koken en gezond eten binnen een evenwichtige levensstijl. Dat begint bij ons, medewerkers, zelf : zowel bij ons thuis als in onze kantoren, nemen wij ons engagement op het gebied van gezondheid en welzijn heel erg serieus! En dat doen we in Olen al jaren. Alles begint bij de medewerkers. Zij zijn de ambassadeurs van Mars en het is dan ook uitermate belangrijk dat zij zich goed voelen”, vertelt Ellen Smeets.

Dit blijkt uit de drukke activiteitenkalender bij Mars Olen. “Elke maand staat er wel een gezamenlijke activiteit op de agenda”, stelt Ellen Smeets. “Er is een nieuwjaarsfeest en een jaarlijkse quiz die we organiseren voor een goed doel”, vult Marc Ooms aan. “Vorige keer ging de opbrengst naar een collega die een kindje had met een zeldzame ziekte. Een andere keer, waren we heel blij, een aangepaste fiets te kunnen voorzien voor een collega met een hersentumor”, vertelt hij.

De activiteiten vallen haast niet te tellen. “Er is een wielerploeg die wekelijks afspreekt; er zijn initiatieven geweest rond start to run; een aantal collega’s deden mee aan de 20 km door Brussel en de Nike Classic; de medewerkers konden hun conditie laten opmeten op kantoor, kregen een aangepast trainingsschema en werden nadien opgevolgd door een persoonlijke coach. Daarnaast zijn er winterwandelingen, paasfeesten of sinterklaasfeesten”, vertelt Ooms.

Er worden ook regelmatig kaarten voorzien voor het personeel voor de plaatselijke voetbalclub (Westerlo) en het naburig cultureel centrum (De Werft in Geel). “Soms gaat het echt om erg kleinschalige initiatieven. Zo hadden we onlangs iemand die voor het personeel een infosessie wilde geven over hoe je je eigen stamboom kunt samenstellen. Zulke initiatieven kosten eigenlijk niks, maar worden heel erg geapprecieerd, zowel door diegene die het verzorgt als diegenen die zo’n sessie bijwonen.”

Beste vriend op kantoor?

Mars neemt elk jaar internationaal deel aan de bekende ‘Employee Engagement study’ door de gerenomeerde firma Gallup. Dit is een enquête met twaalf essentiële vragen die de betrokkenheid van werknemers meet. “Eentje ervan is of je op je werk ook een best friend hebt bij wie je terecht kunt. Dat item scoort bij Mars traditioneel vrij hoog”, weet Ooms.

Niet in elk bedrijf gaan medewerkers vertrouwd of vriendschappelijk met elkaar om. Doe nooit zaken met je beste vrienden, zo luidt de aloude volkswijsheid. Al is Ooms het daar niet mee eens. “Je kunt perfect goede vrienden zijn en toch goed samenwerken. Zolang je maar eerlijk en transparant bent naar mekaar toe.”


(wv) - Bron: MARK Magazine 

15 juli 2016