Vorige

1 van 112

Volgende
Volgend artikel:

Langdurig ziekteverzuim nooit zo hoog in België

5 tips die een burn-out minder kans geven

11 maart 2015
Een burn-out helemaal vermijden kun je nooit, maar je kunt er wel voor kiezen om je stresspeil te verlagen en op tijd in te grijpen.
burn-out

Hoe?

1. Autonomie, teamwerk en collega's zijn de grootste bronnen van energie voor werknemers

Hou daar rekening mee als je een job zoekt of als je je eigen job onder de loep neemt. Kom je tot de vaststelling dat er op één van deze vlakken wat schort aan je baan, spreek daar dan over. Vanzelf gaan problemen niet weg.

2. Je bent veel stressbestendiger als je persoonlijkheid past bij de bedrijfswaarden en -cultuur van de organisatie waar je werkt

Wees daar eerlijk over tegenover jezelf en je werkgever. Vooral als je solliciteert, is dit een punt om niet licht over te gaan. Daag je toekomstige werkgever uit om te bewijzen dat de bedrijfssfeer die hij afficheert geen lege doos is.

3. Wees niet bang van stress

Spanning hoort nu eenmaal bij het werk. Er is niets mis met een tijd hard en intensief te werken. Bedenk dat je uit een geslaagd project ook positieve zaken haalt zoals voldoening, trots en persoonlijke groei.

4. Voor werkgevers: werk een beleid uit

Vandaag heeft 6 procent van de grote werkgevers een specifiek burn-outbeleid. Vraag werknemers wat aan hen vreet, breng de psychosociale risico's in kaart, werk een re-integratieaanpak uit, sensibiliseer ... Dit rendeert. Organisaties die zo'n beleid al voor 2012 invoerden, tellen minder burn-outs dan organisaties die er pas later mee gestart zijn, blijkt uit cijfers van Securex.

5. Nog voor werkgevers: zorg voor werk op maat

Mensen zijn geen robots. Iedereen 'werkt' anders. Een werknemer die elke dag aan de slag kan met zijn talenten en interesses, zal veel minder snel uitvallen dan iemand die tegen zijn zin komt werken. Hoe positiever werknemers hun job beoordelen, hoe kleiner de kans op een burn-out. Ook dat blijkt uit de cijfers.

(wv) - Bron: MARK Magazine 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15206 andere jobs