Diploma's
Vorige

1 van 130

Volgende

Logistiek management: zoek je supplychain

Nog altijd geen afzonderlijke opleiding: logistiek management blijft aan de Vlaamse hogescholen een afstudeerrichting binnen de bacheloropleiding bedrijfsmanagement. “Jammer, want logistiek is specifiek, boeiend en gevarieerd en er is enorm veel vraag naar”, zegt coördinator Karen Van Bastelaere (HoGent).
#

“We geven je future proof skills mee waar je een carrière lang iets aan hebt. Leren onderzoeken is daar een belangrijk onderdeel van. Je leert rekening te houden met de brede context en alle stakeholders in een supplychain. Projecten en partners als de haven van Gent, Distrilog of Honda bieden je daar de kans toe. Intern, extern en internationaal leren communiceren is ook belangrijk, want vaak kom je in een teamleaderrol terecht.”

Logistiek management is bijna leerwerken: vanaf het eerste jaar ga je in bedrijven aan de slag om mee hun logistieke keten te optimaliseren. “Zo neem je in het tweede jaar deel aan een project met de haven van Gent”, zegt de studiecoördinator. “Vorig jaar stonden alternatieve brandstoffen in het wegtransport op het programma, dit jaar de binnenvaart. Daarmee gaan we dieper in op duurzaamheid en innovatie. In een reële, praktische context.”

De hele wereld

“We kijken ook ver buiten Gent”, zegt Karen Van Bastelaere. “Je maakt kennis met het Colruyt-complex in Lessines en met bussenbouwer Van Hool in Koningshooikt. Op de luchthaven van Zaventem nemen we deel aan een testproject en we gaan op meerdaagse excursie naar het buitenland, onder meer aan boord van een ro/ro-schip (roll-on/roll-off) tussen Barcelona en Civitavecchia (Italië). Allemaal cases om je zo veel mogelijk facetten en logistieke bijzonderheden te leren kennen.”

Hoeveel HoGent-studenten gaan er jaarlijks aan de slag in de sector? “Na drie jaar hebben we telkens een dertigtal afgestudeerden. Omdat we vanaf het eerste jaar heel specifiek werken, kun je tegen het derde jaar een positieve keuze maken voor je stagebedrijf en je bachelorproef. Professioneel kom je dan terecht in een projectomgeving of word je operationeel ingezet en groei je door naar teamleider of logistiek regioverantwoordelijke bij verladers, logistieke dienstverleners. Kleppers als Cargill, Bekaert of Swiss Ports, maar ook kleinere werkgevers.”

(wdh) 

6 oktober 2017
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook