Gezondheid
Vorige

1 van 703

Volgende
Volgend artikel:

Werken al die welzijnsinitiatieven van werkgevers wel?

Lig nooit meer wakker van je werk: 7 tips

Lig nooit meer wakker van je werk
Dan plof je na een lange werkdag eindelijk moe maar voldaan in je bed, lig je nog een hele nacht te piekeren over je werk… Hoe zorg je ervoor dat je ‘s nachts kunt deconnecteren en niet langer wakker ligt van je werk?

Nachtrust of nachtmerrie?

Of je nu als halftijdse of voltijdse werknemer, zelfstandige of freelancer aan de slag bent: het concept “werk” houdt ons overdag best wel wat uren bezig. Net daarom is het belangrijk om jezelf af en toe de nodige rust en recuperatie te gunnen.

Een goede nachtrust is al een goed begin, al is dat niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Wanneer gedachten aan het werk voortdurend door je hoofd spoken, lijkt het in slaap vallen eerder op een uitputtingsslag dan op een welverdiende, langgerekte rustpauze. Toch kan het ook anders. Door deze tips vergroot je de kans op een ontspannen en weldadige nachtrust.

Lees ook: 11 tips om beter te slapen

7 slaapverwekkende tips

1. Zorg goed voor jezelf

Een goede nachtrust begint met voldoende zelfzorg overdag. Zorg goed voor jezelf en neem af en toe een pauze om terug op adem te komen. Probeer vettig en ongezond voedsel te vermijden en beweeg wat. Aanvaard dat sommige zaken niet altijd lopen zoals gewenst en laat de dwanggedachte los dat alles altijd perfect moet zijn.

2. Ontwikkel een routine

Als kind had je vast wel een slaapritueel voor het slapen gaan. Niet dat je nu als volwassene terug met een knuffelbeer of “laatste verhaaltje” door je partner ondergestopt moet worden, maar toch: een dagelijkse avondroutine helpt wel degelijk bij het opbouwen van een goede nachtrust.

Probeer - toch zeker tijdens de werkweek - om elke avond op hetzelfde uur in je bed te stappen en zorg voor bepaalde handelingen die jou in de juiste slaapmodus brengen: een ontspannend magazine lezen, breien, wat rustige muziek beluisteren, een uitgebreide toilettage van jezelf in de badkamer... Na verloop van tijd zullen je geest en lichaam zich tijdens die avondlijke rituelen al wat voorbereiden op le moment suprême: het slapen.

3. Parkeer je gedachten

Niks mis met af en toe na te denken over je werkdag of over je toekomstige opdrachten of plannen, al moet het natuurlijk niet de spuigaten uitlopen. De kans is trouwens bijzonder klein dat je net voor het slapen dé oplossing zult vinden voor jouw probleem of werkstress aangezien je oplossend vermogen ‘s avonds op een laag pitje staat. Gebruik desnoods “dit zijn zorgen voor morgen” als mantra om ontspannen in slaap te vallen.

Stop met piekeren (over je werk): 7 gouden tips

4. Wees écht offline

Eindeloos scrollen op je smartphone lijkt dan misschien wel ontspannend, het zorgt vaak voor heel wat tijdverlies - tijd die je eigenlijk al slapend zou moeten doorbrengen. Wees dus wat strenger voor jezelf en leg die aandachtzoekende smartphone ergens anders. Wist je trouwens dat het blauwe licht van digitale schermen de aanmaak van melatonine verstoort en zo je slaapproces verstoort?

Ga ook niet voortdurend de tijd op de klok checken, die zal echt niet sneller lopen wanneer jij er met vermoeide ogen naar staart.

Tip: koop een echte wekker en laat je niet wekken door die rinkelende smartphone die je ineens ook verwelkomt met elvendertig nutteloze meldingen. Goeiemorgen!

5. Focus op het positieve

Wie per se wil piekeren, moet daar doorgaans weinig moeite voor doen. Focus je daarom eens op de goede dingen die je deze werkdag zijn overkomen. Misschien was er wel een leuke ontmoeting met een klant of collega? Of lig je nog na te genieten van die grappige situatie of dat plezante gesprek?

CHECK: 4 stappen om zélf een positieve mindset te creëren

6. Plan een dagelijks shitkwartiertje in

Shit happens from time to time en soms kom je er niet onderuit. Timemanagement kan je hierbij helpen. Plan dagelijks (of wanneer het nodig is) een shitkwartiertje waarin je jezelf toelaat om je even uit te leven met negatieve of frustrerende gedachten. Schrijf het desnoods van je af. Zet gerust de timer en gebruik het eindsignaal om bewust afstand te nemen van al die muizenissen, overpeinzingen en malende gedachten.

7. Slaap voldoende

Last but not least: zorg voor voldoende slaap. Gun je lichaam en geest ook effectief de tijd om te recupereren.

Niet overtuigd van alle tips? Slaap er gerust een nachtje over en bekijk het morgen nog eens.

Hoe word je… een professionele slaper?

(fd)

26 december 2023
Anderen bekeken ook