Vorige

1 van 172

Volgende
Volgend artikel:

De 10 officiële feestdagen van 2021

Krijgen we binnenkort een nieuwe feestdag?

18 juli 2016
9 mei Europadag
9 mei: een dag zoals een ander. Voorlopig toch nog, want de geruchten doen de ronde dat het een officiële feestdag zou worden. En daar kunnen we alleen maar blij om zijn, want dat zou een extra dagje verlof betekenen.

9 mei is nu al de Europadag. Echt bekend is het niet, want het is nog geen echte feestdag. Al hebben de ambtenaren wel al recht op een dag verlof. In heel Europa worden er op die dag ook evenementen georganiseerd om de Europese gedachte te vieren. En dus rijst de vraag: waarom maken we er geen officiële feestdag van?

Robert Schuman

Vraag je je af waarom 9 mei zo belangrijk is voor de Europese Unie? 9 mei 1950 was de dag waarop Robert Schuman – een Frans christendemocratisch politicus die twee keer premier van Frankrijk werd – een ambitieuze speech gaf. Hij pleitte voor een samenwerking tussen Frankrijk en Duitsland op het gebied van kolen en staal. Heel controversieel, want de Tweede Oorlog was nog maar net achter de rug.

De speech leidde tot de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS). Duitsland, Frankrijk, Italië en de Benelux-landen werden lid. Schuman was ervan overtuigd dat zo’n samenwerking het einde van de oorlog betekende, want kolen en staal waren de twee noodzakelijke producten om wapens mee te maken. Het begin van de Europese Unie is later uit die EGKS voortgevloeid. Schuman wordt dan ook beschouwd als de vader van Europa.

Officiële feestdag

9 mei zou dus de perfecte dag zijn. De Europese Unie heeft al een officiële vlag én een volkslied. Op de vlag staat een cirkel van twaalf sterren op een blauwe achtergrond. Het symbool voor de idealen van eenheid, solidariteit en harmonie tussen de volkeren van Europa. Het volkslied, ‘Ode an die Freude’ uit de negende symfonie van Ludwig van Beethoven, verwoordt het ideaal van een wereld waarin alle mensen als broeders leven.

Dus waarom geen hele dag in teken stellen van die Europese band? Volgens Simona Guerra, een politicologe aan de Leicester University, is een officiële feestdag nodig om het Europese verhaal in een positief daglicht te plaatsen. En daar is de grondwettelijke commissie van het Europees Parlement het helemaal mee eens. Het initiatief wordt door de verschillende lidstaten massaal gesteund, dus we mogen al stilletjes beginnen dromen van een extra verlofdag.

(dt/em) - Bron: Express 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16148 andere jobs