Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 204

Volgende
Volgend artikel:

Werk zoeken even beu? 6 productieve tips

‘Kennis Nederlands verdubbelt kansen op job in Brussel’

De jeugdwerkloosheidsgraad in Brussel is nog steeds hoog, maar de evolutie is wel positief. “De hoofdstad heeft trouwens de jongste bevolking van België en ze groeit nog elk jaar. Er liggen echter heel wat uitdagingen voor jongeren op de Brusselse arbeidsmarkt”, vertelt Jan Gatz, woordvoerder van Actiris, de Brusselse openbare tewerkstellingsdienst.
#

De lage scholingsgraad onder Brusselse jongeren springt in het oog. Anderzijds is de vraag naar hooggeschoolden groot, omdat de Brusselse economie vooral focust op tertiaire en quartaire diensten. “Vandaag vereist ongeveer 80 procent van de jobs in Brussel een diploma. Hier komt nog eens bij dat het aantal jobs voor hooggeschoolden in Brussel tussen 1990 en 2011 meer dan verdubbeld is, terwijl de jobs voor laaggeschoolden halveerden”, weet Jan Gatz.

Samen met de VDAB zette Actiris hiervoor een samenwerkingsverband op. “De luchthavenzone is daarbij een prioriteit. Het Brussels Airport House bijvoorbeeld is een plek waar werkzoekenden een kans krijgen op de luchthaven. We hebben ook een pak samenwerkingsverbanden tussen de verschillende gewesten om de interregionale mobiliteit zo groot mogelijk te maken en vraag en aanbod meer op elkaar te kunnen afstemmen”, aldus Gatz. “Voorts organiseren wij een reeks initiatieven om jongeren een opleiding te kunnen bieden: instapstages, specifieke opleidingen, ‘Start’-maatregelen enzovoort.”

Talenkennis ontbreekt

Bij de werkaanbiedingen gaat het in 9 van de 10 gevallen over kennis van beide landstalen. Gatz: “Dit terwijl slechts 1 op 10 werkzoekenden beweert een goede kennis te hebben van beide landstalen. Onderzoek wees uit dat kennis van het Nederlands de kansen op een job in Brussel verdubbelt.” Voorts wijst Jan Gatz op discriminatie als een van de oorzaken van de jeugdwerkloosheid in Brussel. “Eurostat-cijfers tonen aan dat ongeveer 7 op 10 Belgen werk heeft, maar bij niet-Europese migranten is dat cijfer maar 4 op 10. België is hierin de slechtste leerling van de Europese klas, op Zweden na.”

Voor jongeren zijn er ongetwijfeld kansen op de Brusselse arbeidsmarkt, dat bewijst het groot aantal knelpuntberoepen”. Er is bijvoorbeeld een groot gebrek aan leerkrachten secundair onderwijs en opvoeders, maar ook aan technische beroepen zoals industrieel ingenieur in elektromechanica en informatici allerlei, aan beroepen in de zorgsector enzovoort”, besluit Gatz.

Cijfers Brusselse arbeidsmarkt 2016

  • Brussel telt 10.600 jonge werkzoekenden, tegenover 16.000 in 2010
  • Jongerenwerkloosheid in Brussel bedraagt 26,1%, tegenover 19,6% in Vlaanderen (= percentage werklozen onder 25 jaar)
  • Werkloosheidsgraad mannen onder 25 jaar: 25,7%
  • Werkloosheidsgraad mannen tussen 25 en 30 jaar: 16,1%
  • Werkloosheidsgraad vrouwen onder 25 jaar: 26,6%
  • Werkloosheidsgraad vrouwen tussen 25 en 30 jaar: 18,4%
  • 60 procent van alle Brusselse jongeren heeft geen diploma secundair onderwijs
  • 1 op 2 werkaanbiedingen vraagt expliciete talenkennis

(bv) - Bron: VDAB/Actiris 2016 

25 januari 2017
Anderen bekeken ook