Sollicitatiebrief
Vorige

1 van 73

Volgende

Kan een motivatiebrief het verschil maken?

7 februari 2014
Het staat in praktisch elke personeelsadvertentie: stuur je motivatiebrief en een recent cv naar onderstaand adres. Dat cv zien sollicitanten nog wel zitten, die brief al veel minder, zo blijkt uit een rondvraag van Jobat bij 6.239 werknemers. Een op de drie doet amper moeite om zijn sollicitatie te motiveren.
Hoe belangrijk is een motivatiebrief nog bij het solliciteren?
“Zeker bij spontane sollicitaties is een motivatiebrief belangrijk. Enkel en alleen op basis van een cv weet een rekruteerder vaak niet voor welke functies een kandidaat interesse heeft” (Olivia Cardinaels, Kern Selection)

'Beste,

Met deze brief reageer ik op uw advertentie van dit weekend. Ik zou graag solliciteren voor de volgende functie ...'

Enzovoort. Misschien herken je het wel: de eerste woorden van de klassieke motivatiebrief, voor velen een van de meest onaangename onderdelen van het zoeken naar een job. Het is ook een lastig karwei: op een A4’tje glashelder uitleggen waarom jij, en niemand anders, de perfecte kandidaat bent.

Vage algemeenheden

Wie er ervaring mee heeft, weet hoe gemakkelijk het is om tijdens het schrijven van zo’n brief te verzanden in vage algemeenheden over leergierigheid, ervaring en enthousiasme. Sommigen - wanhopigen - zoeken hun heil dan maar in de ongeïnspireerde afsluiter: ‘Ik kijk uit naar een persoonlijk gesprek dat me de kans zal geven om mijn motivatie nog beter te verwoorden’. Terwijl ze het schrijven, beseffen ze al dat al wat ze ervoor hebben geschreven hun kansen op zo’n invitatie danig hypothekeert.

Waarna vaak het ultieme argument volgt om zichzelf de inspanning - en het koud zweet - te besparen: ‘Ach, die brieven worden toch niet gelezen’. Geen wonder dus dat bedrijven steeds minder motivatiebrieven ontvangen. Een eenvoudige mail met vriendelijke groeten en een verwijzing naar het cv als bijlage moet tegenwoordig volstaan.

Dat een begeleidende brief geen zekerheid meer is, blijkt ook uit onze enquête. Een op de vijf zegt nooit te solliciteren met motivatiebrief. Nog eens 10 procent zegt er zelden een te schrijven. Slechts de helft van de sollicitanten stuurt er altijd een mee.

Kans om aandacht

Maar is dergelijke nonchalance terecht? Worden al die pennenvruchten van bloed, zweet en tranen - op zich toch al een signaal van enige motivatie - echt verticaal geklasseerd? En heeft het dan nog wel zin zo’n brief te schrijven?

Toch wel, meent Olivia Cardinaels, consultant bij werving en selectiebureau Kern Selection. "Een motivatiebrief is een kans om je te ‘vermarkten’, om de aandacht te trekken van de rekruteerder. Je kan er bijvoorbeeld in vermelden waarom je interesse hebt in het bedrijf, de sector of de functie."

Voor wie kampt met een brok zenuwen en een writer’s block: ver hoef je het dus niet te zoeken. Maar denk eraan: als je de aandacht van een werkgever hebt, moet je die natuurlijk wel vasthouden. Daarom …

4 motiverende tips

  1. Je motivatiebrief mag geen kopie van je cv zijn. Schrijf niet over je studie of je hobby’s, maar over je interesse voor het bedrijf of de job.
  2. Hou je brief kort. Een pagina volstaat. Wees ook direct en helder in je taalgebruik.
  3. Bij spontane sollicitaties is een motivatiebrief een must. Het is de ideale manier om te tonen in welke functie(s) je geïnteresseerd bent.
  4. Beter geen brief, dan een slechte brief. Oordeel zelf of je brief een meerwaarde betekent en je kansen verhoogt.

Wat zijn je eerste woorden? Mag je grappig zijn en een beetje stout? Of toch maar beter sec en braaf? "Je moet dat afwegen", zegt Cardinaels. "Standaardbrieven vallen sowieso minder op. Het hangt ook af van de functie waar je voor solliciteert. Een redacteur in spe is weinig geloofwaardig als zijn brief slecht geschreven is. Wat in elk geval voor elke brief geldt, is dat de taal verzorgd moet zijn en dat schrijffouten niet kunnen. Dat kost allemaal veel tijd, maar als het voor een job is die je echt wil, lijkt me dat toch de moeite waard.

Cv is belangrijkst

Hou ook in het achterhoofd dat je brief nog zo meeslepend mag zijn, een werkgever zal zich in de eerste plaats interesseren in je cv. Dat denkt althans driekwart van de ondervraagde werknemers in onze enquête. Ook bij de vraag of de motivatiebrief of het cv bepaalt wie op gesprek mag komen, haalt het cv het makkelijk.

Klopt, zegt Cardinaels. "Motivatiebrieven zijn belangrijk, en ze worden gelezen, maar het eerste wat een rekruteerder bekijkt, is het cv. Als daaruit blijkt dat er geen of een onvoldoende match is tussen de kandidaat en de functie, kan een motivatiebrief daar niet veel aan doen. Toch blijven we kandidaten aanraden er een te schrijven: het is de ideale manier om extra troeven in de verf te zetten, zeker als je wel een gepast cv hebt."

(wv) – Illustratie: (jvc)

Deze enquête bevroeg het sollicitatiegedrag van 6.239 werknemers. 89,1 procent van de respondenten werkt in loondienst. 10,9 procent is momenteel werkloos, maar had daarvoor wel betaald werk. De enquête gebeurde online tijdens de eerste twee weken van januari 2011.
 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook