Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 890

Volgende
Volgend artikel:

Meer mentale veerkracht op de werkvloer: 5 tips

Is jouw professionele houdbaarheidsdatum bijna verstreken?

De houdbaarheidsdatum van jouw job?
Wist je dat ook een job en taken binnen die job een houdbaarheidsdatum hebben? Werk is immers niet gewoon ‘werk’, legt Katrin Van de Water, oprichtster van Passion for Work, ons uit.

The Bad, The Good and The Great

Je kan volgens Katrin een onderscheid maken tussen ‘bad work’, ‘good work’ en ‘great work’.

  • ‘Bad work’ is datgene wat je energie kost, wat je het liefst aan iemand anders zou geven moest dat kunnen.
  • ‘Good work’ is datgene wat je goed kan en graag doet, waar je talenten liggen, wat comfortabel voor je voelt, wat je een inkomen verschaft, wat leidt naar je doel. Je voelt jezelf trots als je dit kan doen. Binnen dit ‘good work’ zijn er gradaties.
  • ‘Great work’ is werk dat je helemaal vervult. Vaak is dat iets wat je in eerste instantie spannend vindt, iets nieuws, dat wat je uit je comfortzone haalt , datgene wat jou het gevoel geeft dat je lééft. Je geraakt ervan in een flow en voelt je enthousiast. Je groeit!

Grafiek: bad work vs. good work vs. great work 

Als je teveel ‘bad work’ hebt, te weinig ‘good work’ en helemaal geen ‘great work’, is de kans op bore-out, burn-out en uiteindelijk depressie bestaande.

Wat zo typisch is, is dat ‘great work’ na een tijd ‘good work’ wordt. Je groeit en evolueert immers. Vandaar dat je na een tijdje weer op zoek moet naar nieuw ‘great work’. Tenminste … als jij je potentieel wil vervullen, als je uit jezelf het maximale wil halen. Dit is een keuze. Kies jij voor middelmatigheid, of ga je voor uitmuntendheid?

Grafiek: Comfort zone 

Wat maakt je blij? Waar ben je minder gelukkig mee?

Als je kijkt naar je baan, hoeveel tijd spendeer jij aan ‘bad work’, ‘good work’ en ‘great work’? Kijk eens in je agenda om hier concreet zicht op te krijgen. Welke taken vallen bij jou onder ‘bad’, ‘good’ en ‘great’? Hoe voelt de huidige mix voor je? En hoe ziet jouw ideale mix eruit?

Hoeveel energie krijg jij van je werk? Geef het een cijfer van 0 tot 10.

‘Dit is iets heel persoonlijks’, geeft Katrin Van de Water toelichting. ‘Wat voor de ene een droombaan is, is voor de andere een dramabaan. De mix hangt af van wie jij bent, wie jij wil zijn en waar jij nu staat in je werk en in je leven.’

Is dit cijfer niet zo hoog als je zou willen, en voel je dat de houdbaarheidsdatum van jouw baan (bijna) verstreken is? Wellicht is het Passion for Work-programma 'In 5 stappen weten wat ik wil' dan iets voor jou. Hierbij ontdek je wat jouw waarden zijn, wat je talenten zijn (nodig voor ‘good work’), wat jij graag wil ontwikkelen (info voor ‘great work’) en welke beroepen bij jouw persoonlijkheid passen.

(kvdw) 

Katrin Van de Water is oprichtster van Passion for Work. Samen met haar team helpt ze hoogopgeleide 30+ers die worstelen met hun loopbaan. Vaak willen ze iets anders maar weten ze niet wat en/of hoe. Personal Branding kan hen helpen. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt via www.passionforwork.be. 

24 januari 2019
Anderen bekeken ook