Net afgestudeerd
Vorige

1 van 161

Volgende
Volgend artikel:

Bedrijfscultuur cruciaal voor ingenieur

Is het nog verstandig om voor een opleiding toerisme te kiezen?

“Werken in het toerisme, dat is dromen realiseren en mensen de tijd van hun leven geven.”(Davy Van Acker, oud-student Toerisme- en Recreatiemanagement aan EhB)
Wie in de toeristische sector aan de slag wil, kan kiezen voor de opleiding toerisme- en recreatiemanagement. Maar is zo’n opleiding in snel veranderende tijden als Thomas Cook en Airbnb nog wel de aangewezen keuze? “Onze studenten hebben goed begrepen dat je toerisme niet meer kan organiseren zoals twintig jaar geleden.”

“De bachelor toerisme- en recreatiemanagement bestaat al zestig jaar”, vertelt opleidingshoofd Chris De Smedt (Erasmushogeschool Brussel - EhB). “Ontstaan als een opleiding voor hostessen ligt de nadruk vandaag op de ontwikkeling van toeristische en recreatieve producten. Denk maar aan de organisatie van reizen in binnen- en buitenland, maar ook aan het aanbod voor buitenlandse toeristen. Vroeger zag men recreatie als onderdeel van toerisme: de activiteiten op vakantie. Nu gaat het om de ontwikkeling van producten, concepten en ideeën voor vrijetijdsbesteding. Dat alles maakt dat onze professionele bachelor een zeer brede opleiding geworden is”, legt De Smedt uit.

De opleiding biedt volgens haar een stevig pakket van vier vreemde talen. “Verder krijg je bedrijfsmanagement en sectorgeoriënteerde opfdavyleidingsonderdelen zoals transport, accommodatie, recreatie, natuur of cultuur.” De opleiding lokt jaarlijks zo’n honderd nieuwe studenten naar de EhB. Op het einde van het vorige academiejaar zwaaiden 61 studenten af met een diploma.

Geen jobtekort

Toerisme is een sector in verandering. Airbnb en co hebben het landschap drastisch hertekend. Tegelijk gaan stemmen op om grenzen te stellen aan het toerisme omwille van overlast, duurzaamheid of klimaat. “Daar spelen we op in”, geeft Chris De Smedt aan. “We vertalen de grote maatschappelijke trends naar hun impact op vrijetijdsbesteding. En dat heeft gevolgen voor het curriculum. Maakt het internet professionele tussenkomst bij reizen overbodig? Ja, als je toerisme verengt tot reisbemiddeling. Maar soms hebben mensen iemand nodig om door de bomen het bos te zien.”

Andere toeristen zoeken dan weer de hulp van een expert voor toerisme op maat. Dat zit volgens De Smedt echt wel in de lift. “Onze studenten hebben goed begrepen dat je toerisme niet meer kan organiseren zoals twintig jaar geleden. We trekken nog altijd studenten aan die dromen van de luchthaven. Maar anderen willen nadenken over een andere soort van reizen.”

De opleiding tracht alvast een brede basis te geven, ook voor buiten de toeristische sector. Het profiel van de studenten is overigens zeer uiteenlopend. “En dat geldt ook voor de jobs waarin ze terechtkomen. Heel wat afgestudeerden stromen door naar de luchthaven, de reiskantoren en de touroperators. Er zijn er ook die voor de overheid gaan werken, op een toeristische dienst bijvoorbeeld. Anderen komen terecht in de wereld van de gidsen, meetings of events. En ook in uitzendkantoren zijn ze gegeerd, ze spreken immers vier talen.”

Uit een eigen bevraging van de EhB in 2017 blijkt dat 88 procent van de afgestudeerden in een anderstalige of meertalige omgeving werkt. En 80 procent heeft drie maanden na het afstuderen werk binnen de toeristische sector. “Het verhaal van Thomas Cook is zeker niet tekenend voor de hele sector. We krijgen dagelijks vacatures binnen. Onze studenten krijgen vaak meteen een contract aangeboden op hun stageplaats. Op dit moment is er in onze sector echt nog geen tekort aan arbeidsplaatsen.”

Werken met de glimlach

“Het diploma toerisme- en recreatiemanagement behoort tot de handelswetenschappen”, vertelt Davy Van Acker. De oud-student van de EhB is al heel wat jaren actief in het toerisme, tegenwoordig met z’n eigen bedrijf. “Je hebt dus een economisch getint diploma waarmee je echt alle kanten op kan. Al vind ik wel dat men vanuit de opleiding nóg intensiever moet samenwerken met bedrijven.”

Ook voor studenten heeft Van Acker een goede raad. “Als je na je studies in toerisme wil werken, overweeg dan zeker de optie om naar het buitenland te gaan. Je vindt er zoveel opportuniteiten die je laten groeien. Al doende ontdek je wel welke kant je uit wil gaan. Beschouw je stage dus niet als een verplicht nummertje. Toerisme is een sector die door passie gedreven wordt. Ik ken heel wat mensen die naar de sector terugkeerden omdat ze elke dag met de glimlach willen gaan werken. Je realiseert dromen en geeft mensen de tijd van hun leven.”

Eventmedewerker

Dat toerisme, ook in de opleiding, erg gevarieerd is, toont Pieterjan Van Langenhove aan. Hij volgde de opleiding toerisme en is vandaag eventmedewerker van het Huis van de Europese geschiedenis. “De opleiding en de buitenlandse ervaring tijdens mijn stage en uitwisseling hebben mij persoonlijk en professioneel gevormd. De meertaligheid en het projectmatig werken gebruik ik nog elke dag.”

(Matthias Van Milders)

5 november 2019
Anderen bekeken ook