Adviseur internationaal ondernemen: exporteren houdt je FIT

“Je bouwt een band op met ‘jouw’ ondernemers.” (Xavier Bedert, Adviseur internationaal ondernemen, rechts op de foto naast Kathleen Bruyland en Karla Laheye)
Horrorverhalen als de Brexit doen je weer inzien hoe belangrijk export is voor Vlaanderen. Flanders Investment & Trade (FIT) zet de Vlaamse internationale handel op de kaart. Als adviseur internationaal ondernemen (AIO) help je er bedrijven bij hun eerste stappen op buitenlandse afzetmarkten.

Kathleen Bruyland, Karla Laheye en Xavier Bedert zijn AIO in het Oost-Vlaamse kantoor van FIT: ze zijn het aanspreekpunt in Oost-Vlaanderen voor ondernemers die de stap naar het buitenland willen zetten, net als hun collega’s in de andere provinciale FIT-kantoren. Hun job in 7 to do-punten.

1. Begeleiden

“Als adviseur hou je intensief contact met startende en bestaande exporteurs,” zegt Xavier Bedert. “We stellen hen de complete dienstverlening van FIT voor, waaronder de exportmeter - een audit met 100 vragen - een rapport en tips. Bedrijven die de stap naar het buitenland willen wagen, moeten rekening houden met een hele waslijst: fiscaal, juridisch ... noem maar op. Heel interessant om zo’n bedrijf stap voor stap te begeleiden.”

“We werken alle drie al een tijdje voor FIT: zo leer je die ondernemers écht kennen. Een uitdaging is de juiste exporterende bedrijven met elkaar te linken, zodat ze nog sterker kunnen groeien in zogenaamde clusters. En we houden de vinger aan de pols voor onze ondernemers – onze websites brexitready.be en veroverdewereld.be zijn er niet voor niks.”

2. Netwerken

FIT is partner voor organisaties die mee de internationalisering van de Vlaamse economie versnellen. Veel adviseurs internationaal ondernemen dragen ook het petje van FIT-accountmanager voor zo’n partner: Xavier Bedert voor FEVIA, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, Karla Laheye voor start-ups via een samenwerking met Startups.be.

“Vooral bedrijven die digitale diensten aanbieden, kijken meteen over de landsgrenzen. Jonge Gentse bedrijven als Teamleader of Showpad zijn mooie voorbeelden. Wij helpen hen bijvoorbeeld om partners te zoeken of een prospectiekantoor te openen in het buitenland. Voor dat laatste kunnen ze ook subsidies krijgen. Met hun voorbeeld inspireren ze dan zelf graag andere bedrijven. Oost-Vlaanderen telt veel exporteurs: voeding, bouw, engineering, biotech… de verscheidenheid aan kmo’s is heel groot.”

3. Kansen spotten

FIT werkt op meerdere sporen tegelijk. “Als adviseurs internationaal ondernemen werk je bij Trade. Je doet aan exportbegeleiding: internationaal ondernemerschap stimuleren en ondersteunen”, zegt Kathleen Bruyland.

“De collega’s op onze Invest-afdeling maken buitenlandse investeerders warm voor Vlaanderen als vestigingslocatie. En dan is er het wereldwijde buitenlandse netwerk van de Vlaamse Economische Vertegenwoordigers (VLEV).” Samen goed voor meer dan 300 medewerkers, waarvan het grootste deel buiten Vlaanderen. “In het buitenland werken Invest en Trade samen”, zegt Karla. “Belangrijke posten van FIT zijn de buurlanden, de UK en de VS. Maar ook Zuid-Korea, Vietnam, Canada en Japan bieden prachtkansen. En Afrika wordt belangrijker voor FIT: Nigeria is er pas nog bij gekomen.”

4. Internationaal denken

Naar belangrijke exportlanden organiseert FIT economische missies. Kathleen Bruyland werkt al 25 jaar voor FIT. Voor ze adviseur werd, organiseerde ze buitenlandse missies en beursstanden. “Ook die missies zijn maatwerk. Alle partners komen lang vooraf te weten wie wanneer waar naartoe gaat. Missies coördineren, tijdelijk adviseur zijn, adviseurs die Vlaams Economisch Vertegenwoordiger worden … intern is er heel wat mogelijk.

Karla: “Via het systeem Running Mates kun je solliciteren om twee weken van job te switchen met een collega in het binnen- of buitenland. Ik heb zo een tijdje in San Francisco gewerkt, Xavier in Houston. De collega’s daar werken dan op hun beurt in Vlaanderen. Heel verrijkend.”

5. Talen (bij)leren

Als FIT-medewerker ben je niet per se econoom. Karla en Kathleen zijn Germanist, Karla deed er nog internationale studies bovenop. Xavier studeerde marketing en IT en werkte 15 jaar voor Toerisme Vlaanderen.

Xavier Bedert: “Ik riep ooit Wereldwijs in het leven, het magazine van FIT. Dat was mijn eerste opdracht hier. Talenkennis is sowieso extreem belangrijk. On the job leer je dan alles over export. Belangrijk is je passie voor het internationale. Niemand heeft hier een 9-to-5 job. ’s Avonds om 18 uur skypen met iemand in Californië hoort er gewoon bij.”

6. Studenten mentoren

Af en toe zijn er vacatures bij FIT en solliciteren kan dan via vlaanderen.be. Voor een A-functie zoals die van AIO heb je een masterdiploma nodig. “Héél veel studenten hebben belangstelling voor een job bij FIT. We verwelkomen jaarlijks meer dan 150 stagiairs in Vlaanderen en in onze buitenlandse kantoren. Daarnaast zijn er ook af en toe studentenjobs – ook in het buitenland. Veel onderwijsinstellingen vragen ons om eens een presentatie te komen geven.”

Karla Laheye: “We zijn ook partner voor het Ghentrepreneur-programma: studenten zijn steeds vaker de ondernemers van de toekomst.”

7. Willen winnen

“De internationale cultuur maakt het verschil in deze job”, beamen de adviseurs eenstemmig. “Op onze producten en diensten mogen we best trots zijn. Eén op vier jobs in Vlaanderen wordt direct of indirect gegenereerd door export. Voor ons is het spannendste moment de bekendmaking van onze FIT-award De Leeuw van de Export, een bekroning voor Vlaamse bedrijven die opvallende exportresultaten boeken.”

“Als adviseur probeer je ‘jouw’ bedrijven warm te maken om deel te nemen. Zie je een onderneming bloeien dankzij exportresultaten en heb jij daartoe bijgedragen, dan is dat een mooie voldoening. Winnen ze de award, dan win jij als adviseur toch een beetje mee.”

(Wieland De Hoon)

Flanders Investment & Trade reikt op 18 september 2019 in Genk voor de 18de keer de Leeuw van de Export uit. Meer info: www.leeuwvandeexport.be

29 augustus 2019
Anderen bekeken ook